ManşetTürkiyeUncategorized

S-400 teslimatı başladı

0

Milli Savunma Bakanlığı: Birinci grup malzeme Ankara Mürted’e getirildi

Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye teslimatının başladığı açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı” ifadelerine yer verildi.

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) da “S-400’e ait parçaların teslimatının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini ve sistemin bütünüyle hazır olmasının ardından ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacağını” duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır.”

Rusya’nın, askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS, S-400 karadan havaya savunma sisteminin Türkiye’ye teslimatının başladığını doğruladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Süreç devam ediyor, bir sıkıntı yok” dedi.

Savunma sanayi uzmanı Arda Mevlütoğlu sözleşmenin imza tarihinin ilk defa net bir şekilde açıklandığını vurguladı. Anlaşmanın SSB ile Rosoboroneksport arasında 11.04.2017 imzalandığı açıklandı. Gürcan, bu tarihin açıklanmasının “27 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren CAATSA‘dan kaçınma manevrası” olabileceğini ifade etti.  Gürcan ayrıca anlaşmada SSB’nin imzası bulunuyorsa yapılacak yaptırımların “ilk olarak SSB’yi vuracağını” kaydetti.

S-400’lerin Türkiye’ye teslime başlanması gözleri ABD’ye ve yaptırım tehditlerine çevirdi. ABD Başkanı Donald Trump, Japonya’nın Osaka kentinde yapılan G20 Liderler Zirvesi‘nde konuyla ilgili  “Türkiye’ye adil davranılmadı” ifadelerini kullanmış ve “yaptırım konusunun karmaşık olduğunu” söylemişti. Zirvenin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “S-400’lere ilişkin ABD’nin yaptırım uygulamayacağını Trump’tan duymuş olduk” ifadelerini kullanmış ancak ABD Kongresi ve Dışişleri Bakanlığı’ndan yaptırımların hâlâ masada olduğuna dair açıklamalar yapılmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.