ManşetDünya

Rusya’ya dördüncü yaptırım paketi, tarafların dördüncü görüşmesi

0

Rusya ve Ukrayna arasında dün telekonferans yoluyla başlayan görüşmenin teknik arızalar sebebiyle bugüne ertelendiği açıklandı. Ukrayna heyetinden Mikhail Podolyak, acil ateşkes çağrılarını yineleyerek görüşmede Rus birliklerinin geri çekilmesi Ukrayna’nın güvenlik garantilerinin görüşüldüğünü söyledi.

Podolyak, Twitter paylaşımında “zor da olsa bir diyalog kurulduğunu” söyleyerek, “Bunun sebebi iki tarafın çok farklı politik sistemleri olması; Ukrayna’da özgür diyalogun toplum içinde benimsenir, Rusya’da ise halk baskı altına alınıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği‘ne göre  komşu ülkelere sığınan Ukraynalıların sayısı 2 milyon 700 bine ulaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, ayrılıkçı bölge Donetsk‘te Ukrayna birliklerinin füze saldırısı düzenlediğini, çocuklar da dahil 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rus medyasında görüntüler servis edildi. Donetsk lideri Denis Puşilin, Ukrayna’nın misket bombası kullandığını öne sürdü. Ukrayna ise füzenin bariz şekilde Rus mühimmatı olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti.

Ukrayna Acil Durum Servisi, Rus birlikleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırısında başkent Kiev‘deki 144 daireli dokuz katlı bir apartmanın vurulduğunu ve 2 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Geçen hafta hava saldırısıyla vurulan Mariupol kentindeki çocuk ve doğum hastanesinde yaralanan bir hamile kadın ve bebeği hayatını kaybetti. Enkazdan çıkarılıp başka bir hastanede tedaviye alınan kadın ve bebeği kurtarılamadı.Rus birliklerinin kuşatması altında bulunan Mariupol’de oluşturulan insani koridordan bugün 160 araçlık bir konvoyun şehirden ayrıldığı bildirildi.

Kentte günlerdir elektrik, ısı su ve yiyecek sıkıntısı yaşanırken tahliye çalışmalarının da sürekli aksadığı belirtiliyor, Ukrayna, Rusya’nın insani koridorları hedef aldığını söylüyordu.

Uluslararası basın meslek örgütleri, Kiev’de Irpin kasabasında sivillerin tahliyesini haberleştirirken öldürülen gazeteci ABD’li gazeteci Brent Renaud’un öldürülmesinin savaş suçu olduğunu söyledi. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) açıklamasında gazetecilerin asla hedef olamayacağını belirtirken, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger de tüm yetkilileri bu savaş suçununn  faillerini tespit etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı dördüncü yaptırım paketinde uzlaştığını açıkladı. Detaylar henüz resmi olarak açıklanmadı ancak yaptırımların, Rusya’dan demir ve çelik ithalatına yasak, ülkedeki enerji sektörüne yatırım yasağı, lüks mallarda Rusya’ya ihracatın yasaklanması, bazı Rus oligarkların yaptırımlara dahil edilmesi gibi maddeler içerdiği belirtiliyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD‘nin Rusya’nın Çin‘den yardım istediği iddiasını reddederek “Ukrayna’daki özel operasyonumuzu bağımsız şekilde yürütme potansiyelimiz var, operasyon belirlenen takvimle gerçekleşecek” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı da konuyu yalanlayarak ‘dezenformasyon’ olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise bugün yaptığı açıklamada, “Çin’in nasıl bir destek sağladığını çok yakından izliyoruz. Mali veya askeri herhangi bir destek bizim için büyük endişe kaynağı olacaktır” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, başkent Moskova’da basına açıklamalarda bulundu. Lavrov, ekonomik işbirliği amacıyla Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri‘ni ziyaret edeceğini söyledi. Bu açıklama, Rusya’nın Batı yaptırımlarını aşmak için Körfez ülkeleriyle ilişkiyi geliştirmek istediği yorumlarına neden oldu.

Lavrov, ülkesine yönelik Ukrayna topraklarından herhangi bir tehdidin olmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının ”nükleer çatışma olasılığı” doğurduğunu söyledi. GuterresRusya’nın nükleer alarm seviyesini yükselttiğini hatırlatarak, ”Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden ihtimal dahilinde” dedi.

New York‘ta açıklama yapan Guterres, Rusya’nın açtığı savaşın siviller üzerindeki etkisininkorkunç olduğunu belirterek ”Sonuç ne olursa olsun, bu savaşın kazananı olmayacak, sadece kaybedenleri olacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu‘nun,  savaşı görüşmek üzere gerçekleşen olağanüstü toplantısında video konferansla katılanUkrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Rusya’nın Avrupa Konseyi‘nden derhal ihraç edilmesini talep etti. Şmıgal, Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) birçok maddesini ve insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John KirbyABD Savunma Bakanı Lloyd Austin‘in Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılacağını açıkladı. Austin, Belçika’nın ardından Slovakya ve Bulgaristan’ı ziyaret edecek. 

ABD’li ilaç firması Pfizer, bugün yaptığı açıklamada Rusya’ya ilaç göndermeye devam edeceğini ancak ülkede yeni klinik çalışmalar yapmayacağını açıkladı. Pfizer, açıklamasında, “Rusya’ya ilaç göndermeyi durdurmak, hastaların önceliği prensibine aykırı olur. Özellikle kanser ve kardiyovasküler hastalık tedavisi gören hastalara ilaç göndermeyi durdurmamız çok sayıda ölüme neden olabilir” dedi.

SpaceX‘in CEO’su Elon Musk, Rusya Devlet Başkanı Putin‘e Twitter’dan meydan okudu. Musk, Putin’i “teke tek” mücadeleye çağırdı. Musk, Rusça Kremlin’in adresini de ekleyerek “Bahsin konusu Ukrayna, kabul ediyor musunuz?” yazdı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.