EnerjiManşet

Rusya’nın ‘gaz kesme’ tehdidine karşı Avrupa, kömüre dönüyor

0

Rusya bu kış mevsiminde doğal gaz arzını sınırlamakla tehdit ederken bazı Avrupa ülkeleri, yılın en soğuk döneminde enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını güvence altına almaya çalışıyor.

Bu da, pek çok ülke için kömürlü termik santrallerin çalıştırılmasıyla iklim vaatlerinde geri adım atmak anlamına geliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın bu kış bölgeye tüm gaz ihracatını durdurması için Avrupa’nın hazır olması gerektiği konusunda uyardı. Bunun en olası senaryo olmadığı kabul edilse de, ülke siyasi avantaj elde etmeye çalışırken göz ardı da edilemiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, Financial Times‘a verdiği demeçte, Blok’un özellikle gaz için bir acil durum planına ihtiyacı olduğunu, Avrupa hükümetleri tarafından alınan tedbirlerin enerji arzının potansiyel bir kesintiye hazırlık konusunda yeterince ileri gitmediğini söyledi.  

 

Geçen hafta Rusya, teknik bir sorun’ olduğu gerekçesiyle Rus gazını  Avrupa’ya taşıyan ana hatlardan Kuzey Akım 1 Boru Hattı‘nın kapasitesini yüzde 60 oranında azalttı.

Pazar günü Almanya ve Avusturya, kömür santrallerinin acil olarak yeniden başlatıldığını duyurdu.

Hollanda, daha önce ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık üçte biri ile sınırlı olan fosil yakıtlı elektrik santralleri üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırarak önlem almıştı. İtalya dahil diğer AB ülkelerinin de enerji krizi kötüleştikçe eski kömür yakıtlı elektrik santrallerini devreye almaları bekleniyor.

Kömür kullanımındaki bu geçici artış, AB’nin daha az emisyonlu enerji alternatiflerine geçişsürecine dair endişeleri artırıyor.

Temiz enerjiye yatırım çağrısı

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen Pazartesi günü AB üye ülkelerini kömür gibi fosil yakıtları kullanmaya geri dönmemeleri konusunda uyardı ve bunun yerine hükümetleri “yenilenebilir enerjiye yapılan büyük yatırımlara” odaklanmaya çağırdı.

Von der Leyen ​​gazetecilere verdiği demeçte, “Bu krizi, ilerlemek için kullandığımızdan ve fosil yakıtlarda geri adım atmadığımızdan emin olmalıyız” dedi.

Yakın tarihli bir raporda, IEA, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan rekor harcamalar da dahil olmak üzere, bu yıl enerji sektörüne yaklaşık 2,3 trilyon Euro’luk yatırım yapılmasının planlandığını duyurdu.

Bu raporda, petrol ve gaza yapılan yatırım daha temiz teknolojiye kaydırılmadıkça artan enerji talebinin karşılanamayacağı tespit edildi.

IEA İcra Direktörü Birol, “Küresel enerji krizini de iklim krizini de görmezden gelme lüksümüz yok. Ancak iyi haber şu ki, aralarında bir seçim yapmak zorunda değiliz, her ikisini de aynı anda halledebiliriz” dedi.

Birol,  artan fosil yakıt fiyatlarının tüketiciler üzerindeki baskısını hafifletmek ve enerji sistemlerinin güvenli olmasını sağlamak için yeşil enerjiye yatırımın çok daha hızlı olması gerektiğini de belirtti.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.