Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) tarafından Rusya‘nın petrol, doğal gaz ve kömür sevkiyatları ile boru hattı ihracatının ayrıntılı yeni incelemesine göre, Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı savaşının ilk iki ayında fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir, 63 milyar Euro’ya yükseldi.
Bu araştırma, Rusya’nın fosil yakıt ihracatını, hangi limanların fosil yakıt sevkiyatlarını ne zaman aldığına kadar ayrıntılı bir düzeyde inceleyen ilk tam veri setini sunuyor.
Araştırmaya göre Türkiye, savaşın başlangıcından bu yana Rusya’dan en çok fosil yakıt ithal eden dünyadaki ilk beş ülke arasında yer alıyor. Türkiye’nin 4,1 milyar Euro tutarındaki fosil yakıt ithalatı doğal gaz, ham petrol, petrol ürünleri ve kömürü kapsıyor.
Ukrayna‘daki savaşa rağmen, boru hatları aracılığıyla devam eden petrol ve doğal gaz ithalatı ve yüksek yakıt fiyatlarının birleşimi, Rusya’nın ihracat gelirinin hala önceki yıllara göre çok daha yüksek olduğu anlamına geliyor.
Almanya, Rus fosil yakıtları için tahmini 9,1 milyar Euro ödeyerek en büyük ithalatçı olurken, İtalya Rusya’ya 6,9 milyar Euro, Çin 6,7 milyar Euro, Hollanda 5,6 milyar Euro, Türkiye 4,1 milyar Euro ve Fransa 3,8 milyar Euro ödedi.
AB, Rusya’nın yaklaşık 44 milyar Euro değerindeki petrol, doğal gaz ve kömürden elde ettiği toplam gelirin yüzde 71’inden sorumluydu.
AB, halihazırda ağustos ayından itibaren kömür ambargosunu kabul etti ve Avrupa Komisyonu‘nun 30-31 Mayıs’ta yapacağı toplantıda petrol ithalatını yasaklanmasını önermesi bekleniyor.
Alman Dış İlişkiler Konseyi (DGAP) İklim ve Dış Politika Merkezi Başkanı Dr. Kira Vinke, ” Almanya’nın uluslararası hukuku açıkça ve sürekli olarak ihlal eden bir ülkeden yüksek fosil yakıt ithalatını sürdürmesi kabul edilemez” diyor. Vinke, yanıt olarak doğal gaz gibi fosil yakıtlara veya nükleer enerjiye yeni bağımlılıkları teşvik etmek yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmayı savunuyor.
İklim ve enerji politikası uzmanı, Ukraynalı STK Çevresel Girişimler Merkezi Ecoaction kurucu üyesi Anna Ackermann da şöyle diyor:
Küresel toplum olarak fosil yakıtların hem savaş hem de iklim yıkımı yarattığını anlama fırsatımız var. Bugün, temiz enerji geçişini ilerleterek enerji güvenliğini ve dayanıklılığını seçerek önemli bir adım atabiliriz.