Rusya en geç 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşacağını duyurdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün yaptığı açıklamada dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olan Rusya’nın en geç 2060 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedeflediğini duyurdu.

Moskova’da düzenlenen bir enerji forumunda konuşan Putin, “Rusya, ekonomisinin karbon nötr olması için çaba gösterecek. Ve bunun için bir tarih belirledik. En geç 2060” ifadelerini kullandı.

Önceki hedefinin üstüne çıktı

Dünyanın gelecekteki enerji piyasası hakkında konuşan Putin, “Petrol ve kömürün rolü azalacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı uzun süredir insan kaynaklı iklim değişikliğine yönelik şüpheci açıklamalarıyla biliniyordu.

Putin nisan ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın ev sahipliği yaptığı İklim Liderleri Zirvesi’nde yaptığı konuşmada ise karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar Avrupa Birliği’nin emisyonlarının altına düşüreceklerini açıklamıştı. Yeni açıklanan iklim hedefi, diğerinden daha iddialı durumda.

En fazla emisyona neden olan dördüncü ülke

Putin açıklamasında “Gezegenin hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından atılacak ve ülkelerimizin sürdürülebilir kalkınmasının çıkarlarına hizmet edecek uzun vadeli, bilinçli ve sorumlu eylemlere ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.

Rusya şu anda en yüksek karbon emisyonuna neden olan dördüncü ülke. Ancak bunca zamandır iddialı bir iklim hedefi sunmaması aktivistler, bilim insanları ve diğer ülkeler tarafından eleştiriliyordu.

Öte yandan Rusya, özellikle de Sibirya ve Arktik bölgeleri, küresel ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklık artışlarıyla iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete