Doğa MücadelesiDünyaEkolojiManşet

Rusya, ekoloji örgütlerine savaş açtı: WWF de yasaklandı

0

Rusya, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) yerel şubesini “istenmeyen kuruluş” olarak tanımlayarak faaliyetini yasakladı.

wwf.ru’nun twitter hesabı da askıya alınmış durumda.

Küresel çevre kampanya grubu WWF’nin Rusya şubesi, geçen hafta alınan kararın ardından  geçen perşembe WWF International ile bağlarını kestiğini söyledi.

Yasağı getiren başsavcı WWF-Rusya’yı “ekonomik alanda güvenlik tehditleri” yaratmakla suçlayan, yasağı getiren başsavcı, örgütün,  enerji, petrol ve doğal gaz endüstrilerine karşı “yanlı” kampanyalar yürüttüğünü ve bunların Rusya’nın ekonomik kalkınmasını “zincirlemeyi” amaçladığını öne sürdü.

WWF-Rusya öncesinde de casusluk çağrışımları taşıyan bir “yabancı ajan” olarak etiketlenmişti. Söz konusu “etiket”, ülkede halihazırda baskı altında olan yurttaş aktivizmini daha da etkisizleştirmek için sivil toplum gruplarına geniş çapta uygulanıyordu.

1989’dan beri ülkedeydi

WWF International, Rusya şubesinin “gezegenin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına yönelik çalışan Rus vatandaşları tarafından tamamen yönetilen ve yönetilen, partizan olmayan bir ulusal kuruluş” olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

WWF, 1989 yılında Rusya’da çalışmaya başlamış ve Sibirya (Amur) kaplanları, kutup ayıları ve Avrupa bizonu gibi nesli tükenmekte olan türleri korumaya yönelik büyük projelerde yer almıştı.

Örgüt, bir güvenlik tehdidi oluşturmakla suçlanmaktan dolayı hayal kırıklığı içinde olduğunu belirterek, “doğal dünyanın korunmasının, özellikle dünya çapında iklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri hızlanırken hayati önem taşıdığını” açıkladı.

Greenpeace ve diğer ekoloji örgütleri de yasaklanmıştı

Rusya geçtiğimiz mayıs ayında Greenpeace’i de benzer nedenlerle yasaklamıştı.

Rusya, Greenpeace’i yasakladı: Saçma, sorumsuz ve yıkıcı bir karar

Merkezi Rusya’nın kuzeyindeki Arkhangelsk bölgesinde bulunan çevreci grup Movement 42, de “yabancı ajan” olarak tanımlandıktan sonra ocak ayında faaliyetlerini durdurmuştu.

Aralık ayında ise ülkenin uzak doğu bölgesinde çalışan kıdemli bir ekoloji örgütü olan Sakhalin Environment Watch aynı biçimde etiketlenerek kapatılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.