DünyaManşet

Rusya, Donbas’a saldırdı: Kiev’de bomba sesleri

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in, bu sabah Ukrayna’nın Donbas bölgesinde “askeri bir operasyon” başladığını duyurmasının ardından Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Kharkiv, Odessa, Mairupol gibi diğer kentlerinde hava saldırıları gerçekleşti, Rus birlikleri Karadeniz kıyısı kentlerde çıkarma yaptı.

Ölen ve yaralanan siviller olduğu bilgisi gelirken Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, ordunun görevde olduğunu belirterek halka “evlerde kalın” çağrısı yaptı. Vatandaşlar bombalardan korunmak için metro ve tünellere sığındı.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Mariupol’da da bir kişinin Rus bombardımanında öldüğünü de aktardı. Ayrıca Odessa’nın dışındaki Podilsk’te askeri bir tesisin vurulduğunuu; altı kişinin hayatını kaybettiğini, yedi kişinin yaralandığını, 19 kişinin ise kaybolduğunu kaydetti.

Rusya, Ukrayna hava savunmasının bastırıldığını iddia ederken Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise Rus savaş uçaklarının düşürüldüğü açıklanarak beş savaş uçağı ile bir helikopterin vurulduğu öne sürüldü.

Ukrayna’da bulunan nükleer reaktörleri hatırlatan Nükleersiz.org koordinatörü ve Yeşil Gazete nükleer editörü Pınar Demircan, savaşın radyoaktif bir felakete sebep olabileceğinin altını çizdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter paylaşımında Putin’in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi. Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu belirten Kuleba, “Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalıdır. Harekete geçmenin sırası” paylaşımını yaptı.

Rus orduları Ukrayna’ya girdi.

Putin: Dökülecek kandan Ukrayna sorumlu, Biden: Tek sorumlu Rusya’dır

Rusya lideri Vladimir Putin sabah saatlerindeki açıklamasında Ukrayna’nın kuzeyindeki Donbas’ta özel bir askeri operasyon gerçekleştirmesini istedi. Ukrayna’nın tümünü işgal etmek gibi bir planlarının olmadığını belirten Putin, Donbas’taki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri çağrısı yaptı.

Putin, “Dökülebilecek herhangi bir kandan Ukrayna sorumlu olacaktır” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk liderlerinin Kremlin’e yazdığı mektupta Putin’den, “Ukrayna’nın saldırganlığından kurtulmak için Rus ordusunu göndermesini” talebini ilettiğini aktardı.

Rusya’nın saldırılarına kaşı yazılı açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden ise,“Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur. Putin, büyük can kaybı ve ızdırap getirecek önceden tasarlanmış bir savaşı seçti” sözlerini kullandı.

‘Dünya dua ediyor’

Biden mesajında, tüm dünyanın Rus güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini” belirtti.

Putin’in televizyonda yayımlanan duyurusu sırasında acil toplnmış olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin’e “barışa bir şans vermesi” çağrısında bulundu.

ABD‘nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield,Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin beş milyon insanın göç etmesine sebep olabileceğini vurguladı. Thomas-Greenfield, “Rusya, eğer böyle devam ederse, dünyanın yaşayacağı en büyük göçmen krizlerinden birini yaratabilir” dedi.

NATO Stratejik Konsept 2022 toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Joe Stoltenberg “Rusya ültimatom ve güç kullanarak yalnızca Avrupa’da sınırları yeniden şekillendirmeye çalışmıyor, aynı zamanda tüm küresel güvenlik mimarisini baştan şekillendirmeye çalışıyor” dedi.

‘Avrupa’nın maliyetlere katlanması gerek’

Avrupa Komisyonu İcra Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Rusya’ya ikinci yaptırım paketinin hazır olduğunu açıkladı.

Yaptırımların AB ekonomisine de zarar vermesinin ‘kaçınılmaz’ olduğunu ifade eden Dombrovskis, “Burada Ukrayna’nın güvenliği ve toprak bütünlüğü söz konusu. Bu yüzden bazı ekonomik maliyetlere katlanmamız gerekecek” dedi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Komisyonu Temsilcisi Josep Borrell durumu “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en kara günü” sözleriyle ifade etti.

Putin’in Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise sosyal medya mesajında, “İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek” dedi.

Rusya’nın önemli ticari ortaklarından İsviçre, Ukrayna’ya yönelik müdahaleyi kınamasına rağmen Rusya’ya şimdilik yaptırım uygulamayacağını açıkladı.

Çin, Rusya ve Ukrayna’ya zaman tanınması gerektiğini belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “ABD,  Ukrayna’ya silah satarak ve savaş çığırtkanlığı yaparak gerilimi artırıyor” dedi. Chunying, yaptırım düşünmediklerini söyleyerek, “Yaptırımlar hiçbir zaman sorunların çözümü için temel bir araç olamaz” dedi.

Türkiye vatandaşlarını tahliye edecek

Dışişleri Bakanlığı “Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Türkiye vatandaşları için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır” açıklaması yaptı. Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde  bir güvenlik zirvesi gerçekleştirilecek.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in telefon görüşmesine ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in, Ukrayna’nın Donbas’taki saldırganlığı ve Minsk Protkolü’nü uygulamayı ısrarla reddetmelerine dayanarak bu kararı almanın nesnel gerekliliğini Erdoğan’a anlattığı belirtilmişti.

Kriz devam ederken Türkiye’de Dolar/TL kuru aylar sonra ilk kez 14 seviyesini aştı. Petrol fiyatları ise varil başına 100 doların üzerine çıktı.
Önceki haberlerimiz:
https://yesilgazete.org/ukraynada-ohal-rusyadan-yeni-hamleler/
https://yesilgazete.org/rusya-ordusu-ukraynaya-ilerliyor/

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.