Rusya Avrupa’ya gaz sevkiyatını yeniden başlattı

Rusya 10 gün önce 'bakım" gerekçesiyle vanalarını kapattığı Kuzey Akım 1 hattını yeniden açtı, ancak hattan Avrupa'ya ancak yüzde 40 oranında gaz veriliyor. Avrupa ülkeleri ise Rus fosil yakıtlara bağımlılığını azaltma çabalarını hızlandırıyor.

Rusya, 10 günlük bir aradan sonra Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden yeniden Avrupa’ya gaz göndermeye başladı. Baltık Denizi’nden geçen boru hattı, 11 Temmuz’da “bakım çalışmaları” gerekçesiyle kapatılmıştı.

Bugün yeniden çalışmaya başlayan hat, haziran ayından bu yana olduğu gibi toplam kapasitesinin yalnızca yüzde 40’ı oranında işliyor, yani yüzde 60’lık bir kesinti yapılıyor. Rus devletine bağlı doğal gaz şirketi Gazprom‘a göre kesintinin sebebi, Almanya merkezli Siemens şirketinin boru için gerekli türbinleri göndermekte gecikmesi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, gazın yüzde 40’ını Rusya’dan tedarik ediyor.

AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, dün üye ülkelerinin gaz kullanımlarını 7 ay boyunca yüzde 15 oranında azaltmasını önermiş;  Başkan Ursula von der Leyen, “Rusya bize şantaj yapıyor, enerjiyi silah olarak kullanıyor” demişti. Von der leyen, kıtanın Rusya’nın gazı tamamen kesmesi ihtimaline hazırlıklı olması gerektiği uyarısı da yapmıştı.

AB, üye ülkelerden gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarını istedi

2020 yılında Rusya’dan en çok gaz tedarik eden ülke olan Almanya, Rus gazına bağımlılığını yüzde 55 oranından yüzde 35’e düşürdü. Yetkililer, Almanya’nın uzun vadede Rus enerjisinden tamamen uzaklaşmayı hedeflediğini söylüyor.

Kış ayları için yeterli arzın henüz depolanmadığını açıklayan Avrupalı yetkililer farklı farklı ülkelerle anlaşma yaparak sıvılaştırılmış gaz tedarik etmeye çalışıyor.

Alman kamu yayın kuruluşu ZDF’ye göre Almanya’nın doğal gaz depolama tesisleri şu anda sadece yüzde 64 oranında dolu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR