TürkiyeManşet

Rus savaş gemileri İstanbul Boğazı’ndan geçti

0

İdlib’de 33 Türk Silahlı Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrasında bölgeye yönelik askeri hareketlilik sürüyor. Rusya’nın Karadeniz Filosu’ndan iki firkateyn Akdeniz istikametinde İstanbul Boğazı’ndan planlı geçiş gerçekleştirdi. Gemiler, Çanakkale Boğazı’na doğru ilerliyor.

Rus Karadeniz Filosu Sözcüsü Yarbay Aleksey Rulyov, “Kalibr-NK füze sistemi gibi hassas silahla donatılan Amiral Makarov ve Amiral Grigoroviç firkateynleri Sivastopol’den, Rus Donanması’nın Akdeniz’deki daimi grubuna katılacağı uzak deniz bölgesine planlı geçiş gerçekleştiriyor” dedi.

20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan, yenilenme tarihi geçilmesine rağmen uygulamada devam eden Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Türkiye’nin savaş gemilerinin geçişini engelleyebilmesi için bir savaş durumunda veya yakın bir savaş tehdidi içerisinde olması gerekiyor. ‘Barış zamanı’ olarak tanımlanan zamanlarda ise Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere ait savaş gemileri, önceden Türkiye’ye bildirim yapmak koşuluyla Boğazlar’dan geçebiliyor.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.