Rus savaş gemileri İstanbul Boğazı’ndan geçti

İdlib'de 33 Türk Silahlı Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrasında bölgeye yönelik askeri hareketlilik sürüyor.

İdlib’de 33 Türk Silahlı Kuvvetleri askerinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrasında bölgeye yönelik askeri hareketlilik sürüyor. Rusya’nın Karadeniz Filosu’ndan iki firkateyn Akdeniz istikametinde İstanbul Boğazı’ndan planlı geçiş gerçekleştirdi. Gemiler, Çanakkale Boğazı’na doğru ilerliyor.

Rus Karadeniz Filosu Sözcüsü Yarbay Aleksey Rulyov, “Kalibr-NK füze sistemi gibi hassas silahla donatılan Amiral Makarov ve Amiral Grigoroviç firkateynleri Sivastopol’den, Rus Donanması’nın Akdeniz’deki daimi grubuna katılacağı uzak deniz bölgesine planlı geçiş gerçekleştiriyor” dedi.

20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan, yenilenme tarihi geçilmesine rağmen uygulamada devam eden Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne göre Türkiye’nin savaş gemilerinin geçişini engelleyebilmesi için bir savaş durumunda veya yakın bir savaş tehdidi içerisinde olması gerekiyor. ‘Barış zamanı’ olarak tanımlanan zamanlarda ise Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere ait savaş gemileri, önceden Türkiye’ye bildirim yapmak koşuluyla Boğazlar’dan geçebiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR