Dünya

Rus muhalefetin tek silahı: sanal ağ

0

Rusya genel seçimlere hazırlanıyor, tüm sokakları kaplayan iktidardaki Birleşik Rusya Partisi ise adeta gövde gösterisi yapıyor. Putin ve Medvedev’in partisi sokaklardaki tekelini televizyonlarda da devam ettiriyor. Tartışma programlarında muhalefetten isimler bulmak neredeyse imkansız.

Sokaklardan ve televizyonlardan çekilen muhalifler ise seslerini internetten duyurma çabasında. Rusya, 51 milyon kişi ile Avrupa ülkeleri arasında en çok internet kullanan topluma sahip. Üstelik iletişim organları arasında internetin en az sansür gören haberleşme aracı olması da muhaliflerin düşüncelerini daha kolay açıklamalarını sağlıyor.

Örneğin bir boks karşılaşması sonunda rakibini kutlayan Vladimir Putin’in bu görüntülerini televizyonlar doğal sesi keserek veriyor. Oysa internette yayınlanan görüntüler Putin’in yuhalandığını açıkca gözler önüne seriyor. Tıklama rekorları kıran görüntü, sadece bir günde 530 bin kişi tarafından izlenmiş.

Ünlü internet yazarlarından Anton Nossik, sanal ağın bir referans haline geldiğini düşünüyor:

“İnternetin, medya dünyasının en bağımsız ve en etkili iletişim aracı olduğu anlaşılmalı.”

Kremlin de bu etkili silahı kullanmaktan çekinmiyor. Örneğin Dimitri Medvedev sosyal iletişim ağlarından sık sık seçmenlerine seslenmeyi ihmal etmiyor. İktidar partisini destekleyen gençler ise internette ilginç propagandalara imza atabiliyor. Örneğin ‘Putin’in ordusu’ adlı bu genç kız grubu, başkanları için sınır tanımıyor.

Tüm Rus blogcularının ve muhalefetin uğrak noktası, ünlü ‘Yaşayan Gazete’ adlı site ise siber atakların hedefi olmuş. Bir çok yazar başka platformlara geçerken Alexei Nalvany ise internetin direnişi organize ettiğini düşünüyor:

“Hırsızların ve dolandırıcıların partisi Birleşik Rusya’ya karşı internet üzerinden bir kampanya yürütüyoruz. Değişik şehirlerdeki gönüllüleri organize etmede interneti kullanıyoruz. İnternet bize altyapıyı sağlıyor Biz de bu altyapıyı kullanıyoruz.”

Fakat internette bir avuç insanın yaptığı propaganda gidişatı değiştirmek için yetersiz. Er ya da geç muhaliflerin bilgisayarları başından kalkıp, gerçek dünya ile yüzleşmeleri ve 2024’e kadar görevde kalabilecek bu ikiliye sandık başında bir dur demeleri gerek.

(en)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.