ManşetDünya

Rus birlikleri Kiev’ın dış mahallelerinde: Çernobil endişesi yeniden doğdu

0

Rusya‘nın işgale başladığı Ukrayna genelinde seferberlik ilan edilirken, saldırılarda şimdiye kadar 137 asker ve sivilin öldüğü bildirildi. Son olarak, Rus askerlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev‘in dış mahallerine girdiği ve hükümet binasının etrafında silah seslerinin duyulduğu açıklandı. Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın tanklarla Kiev’e girmeyi planladığını ve bugünün en zor gün olacağını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise Rus güçlerinin Ukrayna’ya ait 118 askeri altyapı tesisini imha ettiğini açıkladı.

Rusya birlikleri dün Ukrayna‘yı işgal etmelerinin ilk gününde, 1986’daki nükleer felaketin başrolü Çernobil‘i ele geçirmişti. Ukraynalı yetkililer, Çernobil’in ele geçirildiğini doğrularken ABD, santral personelinin Rusya güçleri tarafından rehin tutulduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rus işgalinin devam etmesi durumunda benzer bir felaketin tekrar yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu: “Askerlerimiz 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye hayatlarını veriyor. Bu, tüm Avrupa‘ya karşı bir savaş ilanıdır.” 

‘Avrupa’daki en ciddi tehditlerden biri’

Ukrayna Devlet Başkan Zelenskiy’nin sözcüsü Mykhailo Podoliak, durumun “Bugün Avrupa’daki en ciddi tehditlerden biri” olduğunu söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise bölgede başka bir ekolojik felaket olasılığı konusunda uyardı.

Ukrayna hükumeti iki ay önce sınırı etkileyen reaktörden beş mil uzakta olan ve Rusya’nın yakın zamanda askerlerini hareket ettirdiği Belarus ile artan gerilim nedeniyle bölgeye ek kuvvetler yerleştirmişti.

Zelenskiy: Bize yardım etmezseniz savaş sizin de kapınızı çalacak

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy dün akşam “Rusya, Kiev’işgal etti” dedi.

Kendisinin ve ailesinin birinci hedefte olduğunu söyleyen Zelenskiy, Putin‘in daha ileri gideceğini belirterek AB‘ye, Rusya’ya doğal gaz ve petrol ambargosu uygulaması çağrısında bulundu.

Batılı ülkeleri, “Yalnız bırakıldık, kimse bizim için savaşmak istemiyor. NATO‘ya alınmıyoruz, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Destek veren herkese minnettarım. ” diyerek eleştiren Ukrayna lideri savaşın tüm Avrupa‘ya tehdit olduğunu vurgulayarak destek çağrılarını yineledi.

Zelenskiy bu sabah yayımladığı ulusal sesleniş konuşmasında da hem Ukraynaca hem de Rusça olarak ateşkes çağrısı yaptı. Hava saldırılarının hem askeri hem de sivil bölgeleri hedef aldığını belirten Zelenskiy, “Saldırılar durana kadar ülkemizi savunmaya devam edeceğiz. Rusya  bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak” diye konuştu.

Rusya, sivilleri hedef almadığını söylemişti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy ise, Rusya’nın kayıplarının 30’dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı. Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

Seferberlik ve olağanüstü hal ilan edilen Ukrayna’da 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülkeyi terk etmelerine izin verilmezken, isteyen herkese silah verileceği duyurulmuştu. Ukrayna vatandaşlarından kimi sığınak olarak kullanılmaya başlayan metro ve tünellere sığınırken kimi ise yaşadığı kentleri terk ederek Polonya ve Romanya sınırına ulaşmaya çalışıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya’nın askeri harekatının sürdüğü Ukrayna’da çatışmalardan etkilenen bölgelere tıbbi malzeme sağlanması için 3,5 milyon dolarlık acil durum fonu oluşturulduğunu açıkladı. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna’ya acil destek sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Putin saldırıları savunmaya, dünya kınamaya devam ediyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, işgal kararına ilişkin “Bunlar Rusya’nın güvenliği için alınması gereken tedbirlerdi” açıklamasını yaptı. “Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor” diyen Putin’in ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rusya’nın her zaman diyaloğa hazır söyledi.

Lavrov, “Batı uluslararası hukuka saygı göstermiyor. Uluslararası hukuku mahvetmeye ve kurallara dayalı düzen dedikleri bir sistemi dayatmaya çalışıyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ise“ABD, NATO topraklarının her karışını  tüm gücüyle savunacak” açıklamasını yaptı. Biden,Ukrayna’da Rusya ile savaşmayacaklarının altını çizerek, “Askerimiz Ukrayna’da savaşmak için değil, NATO müttefiklerimizi savunmak ve güvence altına almak için gidiyor” dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Rusya’ya karşı genişletilen ekonomik yaptırımları açıkladı. Putin ve Fransa lideri Emmanuel Macron telefon görüşmesi yaptı. Macron, bu görüşmenin Zelenskiy tarafından istendiğini, görüşmede de Putin’in Zelenskiy ile görüşmesini istediğini söyledi.

Ukrayna’nın komşusu Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya gibi ülkeler ise göçmen krizi hazırlıkları yapıyor. Ülkeler, sınırlarını güçlendirmek için askeri birlikleri artırdı.

Piyasalarda ne oldu?

Dün 2014’ten bu yana ilk kez 102 doların üzerini gören ve günü 95,7 dolar seviyelerinden tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı bugün  97,3 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Dün yüzde 5,7 yükselen buğday fiyatları ise bugün Haziran 2008’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Rusya ve Ukrayna dünyanın en önemli buğday ihracatçılarından.

Bu sabah emtia fiyatlarında  yükselişin yavaşlayarak sürdüğü ABD ile Avrupa endeks vadeli kontratlarında paniğin düne göre yatıştığı gözleniyor. Altının ons fiyatı dün 17 ayın zirvesi olan 1.974 doları görmesinin ardından bugün 1.913 dolar seviyesinde.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.