Dünya

Rus askeri üssü, 49 yıl daha Tacikistan’da

0

Rusya’nın Tacikistan’daki askeri üssünün kullanımı 49 yıl uzatılacak. Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoliy Antonov, bu konuda Tacikistan ile yaptıkları görüşmelerde belirgin ölçüde ilerlemenin kaydedildiğini belirtti.
    

Tacikistan’da temaslarda bulunan Anatoliy Antonov, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Başbakan Akil Akilov, Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi ve Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev ile görüşmelerde bulunduğunu, ağırlıklı olarak Tacikistan’daki Rus askeri üssünün geleceğiyle ilgili konuların değerlendirildiğini kaydetti.

Rus askeri üssünün varlığını sürdürmesiyle ilgili koşulların ele alındığını ifade eden Antonov, üssün, bölgesel güvenliğin ve Tacikistan’ın güvenliğinin garantörü olduğunu savundu.

Görüşmelerde herhangi bir pazarlığın söz konusu olmadığını vurgulayan Antonov, “Ücret konusu hiçbir zaman ele alınmadı. Bu bir görüşme süreci, pazarlık değil. Bu sorunu iki ülke menfaatlerine uygun olarak çözmeye gayret göstermek gerekir” diye konuştu.

2014 yılından sonra uluslararası koalisyon güçlerinin Afganistan’dan geri çekilmesinden sonra, bölgenin siyasi hayatındaki değişiklikleri de dikkate aldıklarını ve her çeşit olaya hazırlıklı olmak istediklerini dile getiren Antonov, Tacikistan’ın karşı karşıya kaldığı tehdit ve tehlikelerle Rusya’nın da karşı karşıya olduğunu, koalisyon güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından bölgede nelerin meydana gelebileceği konusunun ise kendilerini de tedirgin ettiğini kaydetti.

Rus askeri üssü

Rus askeri üssünün kullanım süresi ve koşulları ile ilgili anlaşmanın imzalanmasına yönelik iki ülke arasındaki görüşmeler 4 yıldan bu yana devam ederken, Moskova yönetiminin 7 bin askerinin bulunduğu ve Tacikistan’ın Duşanbe, Kurgantepe ve Kulyab şehirlerinde konuşlandırdığı Rus askeri üsleri, Rusya’nın kendi toprakları dışındaki en büyük askeri üssü durumunda. Tacikistan’daki Rus askeri üssünün durumuyla ilgili 10 yıllık anlaşma, Ekim 2004’de dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Duşanbe’ye yaptığı ziyaret sırasında imzalanmış, geçen yıl Duşanbe’de bulunan dönemin Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev de Rus askeri üssünün 49 yıllığına Tacikistan’da bulunmasıyla ilgili anlaşmanın, 2012 yılının ilk çeyreğinde imzalanacağını kaydetmişti.

Bazı basın organları da Tacikistan’ın söz konusu askeri üs için Rusya’dan yıllık 300 milyon dolarlık kira talep ettiğini yazmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.