İklim KriziManşet

Ruanda ve Uganda’daki sellerde 115 kişi yaşamını yitirdi

0
Doğu Afrika ülkesi Ruanda‘nın batı ve kuzey bölgelerinde yaşanan şiddetli yağış ve sellerde en az 109 kişi hayatını kaybetti. Komşusu Uganda‘nın Ruanda sınırına yakın bölgelerinde de etkili olan yağış ve sellerde de en az altı kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, seller ve aralıksız yağmurlarda evlerin ve ekinlerin de zarar gördüğünü söylüyor

Reuters’ın aktardığına göre, şiddetli yağışlar, her iki ülkede toprak kaymalarına da sebep oldu. Arama-kurtarma ekipleri evlerinde mahsur kalan kişiler için çalışma başlattı. Ruanda’nın Batı Vilayeti Valisi François Habitegeko, “Önceliğimiz, mahsur kalmış ve kurtarabileceğimizi herkesi kurtarabilmek için zarar görmüş her eve ulaşmak” dedi.

Mayıs yağışları mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor

Bazı kişilerin kurtarıldığını ve hastaneye kaldırıldığını açıklayan Habitegeko, yaralı sayısı hakkında bilgi paylaşmadı.

Acil durum yönetimi bakanı Marie Solange Kayisire ise özellikle batı ve kuzey Ruanda’yı etkileyen felakette evsiz kalanlara geçici barınma sağlamak için yardım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Batı Ruanda’da bulunan Rubavu bölgesinde yaşayan Geoginah Mutabazi, AA‘ya Sebeya Nehri‘nde taşkınlara yol açan şiddetli yağmuru, tüm Batı Ruanda’daki selleri tetiklediğini anlattı.

Ruanda Meteoroloji Ajansı, mayıs ayının ilk 10 günü boyunca ülkenin bazı bölgelerinde ortalamanın üzerinde şiddetli yağmur ve aşırı hava olayları olabileceği tahminini yapıyor.

Resmi verilere göre, bu yıl ocak ayından 20 Nisan’a kadar Ruanda’da iklim değişikliği kaynaklı felaketlerde 60’tan fazla kişi öldü ve 158 kişi yaralandı.

Aşırı yağışlardan etkilenen komşu ülke Uganda’da da Uganda Kızılhaçı’na göre, batı Kisoro bölgesinde bir toprak kayması sonucu bir ailenin beş üyesi de dahil olmak üzere sekiz kişi öldü.

Uganda mart ayının sonundan bu yana şiddetli ve sürekli yağmurlara maruz kalıyor ve son günlerde Rwenzori dağlarının yakınındaki Kasese gibi bölgelerde sel ve toprak kaymaları meydana geldi.

Kisoro bölgesi mukim komiseri Safiq Ssekandi, şiddetli yağmurun 100’den fazla evi de yıktığını söyledi: “Dün gece saat 21:00 ile 03:00 arasında yağan çok şiddetli yağmur, evleri ve bahçeleri yok etti. Ayrıca birçok evcil hayvanı da öldürdü ve artık tüm yollar geçilmez hale geldi.”

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.