Ruanda ve Uganda’daki sellerde 115 kişi yaşamını yitirdi

İki ülkede yaşanan şiddetli yağışların ardından basan sellerde Ruanda'da en az 109, Uganda'da da altı kişi hayatını kaybetti.
Doğu Afrika ülkesi Ruanda‘nın batı ve kuzey bölgelerinde yaşanan şiddetli yağış ve sellerde en az 109 kişi hayatını kaybetti. Komşusu Uganda‘nın Ruanda sınırına yakın bölgelerinde de etkili olan yağış ve sellerde de en az altı kişi yaşamını yitirdi.

Yetkililer, seller ve aralıksız yağmurlarda evlerin ve ekinlerin de zarar gördüğünü söylüyor

Reuters’ın aktardığına göre, şiddetli yağışlar, her iki ülkede toprak kaymalarına da sebep oldu. Arama-kurtarma ekipleri evlerinde mahsur kalan kişiler için çalışma başlattı. Ruanda’nın Batı Vilayeti Valisi François Habitegeko, “Önceliğimiz, mahsur kalmış ve kurtarabileceğimizi herkesi kurtarabilmek için zarar görmüş her eve ulaşmak” dedi.

Mayıs yağışları mevsim normallerinin üzerinde bekleniyor

Bazı kişilerin kurtarıldığını ve hastaneye kaldırıldığını açıklayan Habitegeko, yaralı sayısı hakkında bilgi paylaşmadı.

Acil durum yönetimi bakanı Marie Solange Kayisire ise özellikle batı ve kuzey Ruanda’yı etkileyen felakette evsiz kalanlara geçici barınma sağlamak için yardım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Batı Ruanda’da bulunan Rubavu bölgesinde yaşayan Geoginah Mutabazi, AA‘ya Sebeya Nehri‘nde taşkınlara yol açan şiddetli yağmuru, tüm Batı Ruanda’daki selleri tetiklediğini anlattı.

Ruanda Meteoroloji Ajansı, mayıs ayının ilk 10 günü boyunca ülkenin bazı bölgelerinde ortalamanın üzerinde şiddetli yağmur ve aşırı hava olayları olabileceği tahminini yapıyor.

Resmi verilere göre, bu yıl ocak ayından 20 Nisan’a kadar Ruanda’da iklim değişikliği kaynaklı felaketlerde 60’tan fazla kişi öldü ve 158 kişi yaralandı.

Aşırı yağışlardan etkilenen komşu ülke Uganda’da da Uganda Kızılhaçı’na göre, batı Kisoro bölgesinde bir toprak kayması sonucu bir ailenin beş üyesi de dahil olmak üzere sekiz kişi öldü.

Uganda mart ayının sonundan bu yana şiddetli ve sürekli yağmurlara maruz kalıyor ve son günlerde Rwenzori dağlarının yakınındaki Kasese gibi bölgelerde sel ve toprak kaymaları meydana geldi.

Kisoro bölgesi mukim komiseri Safiq Ssekandi, şiddetli yağmurun 100’den fazla evi de yıktığını söyledi: “Dün gece saat 21:00 ile 03:00 arasında yağan çok şiddetli yağmur, evleri ve bahçeleri yok etti. Ayrıca birçok evcil hayvanı da öldürdü ve artık tüm yollar geçilmez hale geldi.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR