Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

RTÜK’den ceza savunması: Konukların istediğini söyleme özgürlüğü asla mümkün olmayacaktır

0

Halk TV’de ‘Şimdiki Zaman Siyaset’ programında, konuğun kullandığı ifadeler nedeniyle 7 Nisan 2020’de Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), verdiği para cezasını yargıya taşındı. Cezanın iptal edilmesi istemiyle açılan davada, RTÜK savunma gönderdi.

Üst Kurul savunmasında medyanın iktidarı devirebilecek güçte olduğu ifade edilerek, “Medya iktidarın yıkılmasına sebep olabilecek, ekonomik kararlara hükmedebilecek, daha açık ifade ile istediğini başa getirebilecek, istediğini alaşağı edebilecek derecede önem arz ettiği bir durumda, her program konuğunun medya kanalı ile istediğini söyleme özgürlüğünden bahsetmek asla mümkün olmayacaktır” dedi.

RTÜK’ün mahkeme gönderdiği savunma yazısını kamuoyuyla paylaşan Bağımsız Milletvekili Cihangir İslam şu değerlendirmeyi yaptı: “RTÜK bir programda söylenenler nedeniyle Halk TV’ye ceza veriyor. Halk TV olayı yargıya taşıyıp cezaya itiraz ediyor. Fotoğrafta RTÜK’ün mahkemeye gönderdiği cevabi yazısını görüyorsunuz. Vahimden de öte bir durum!” 

Başarır: İktidar muhalif medyayı susturmak için kullanıyor 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da söz konusu savunmaya tepki gösterdi:

‘’AKP iktidarı, kendisine muhalif olan medya ve televizyon kanallarını susturmak için devletin tüm imkanlarını kullanmaktadır. Ne yazık ki RTÜK de AKP iktidarının siyasi araç olarak kullandığı kurumlardan biri haline gelmiştir. Bunu anlamak için RTÜK’ün; Türkiye’nin gerçeklerini halkın bilgisine sunan gazetelere ve televizyon kanallarına vermiş olduğu para, ‘yayın durdurma’ ve ‘ekran karartma’ cezalarına bakmamız yeterli olacaktır” 

Türkiye’nin basın ve yayın denetiminden sorumlu kurum tarafından, iktidarı eleştiren yayın organlarına uygulanan ağır yaptırımların önemli bir kamu kurumunun AKP iktidarının bir kolu haline geldiğini gösterdiğini söyleyen Başarır, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, medyayı sansürlemek ve medya mensuplarını korkutmak için bir araç olarak hizmet etmeyi bırakmalı, görev tanımındaki gibi tarafsızlık ve çoğulculuk için çalışmalıdır” ifadelerini kullandı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.