DünyaKadınManşet

RSF kadın gazeteciler raporu: Kadınlar hem mesleğin getirdiği tehlikelerle hem cinsiyetçilikle mücadele ediyor

0

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 112 ülkede gazetecilikte cinsiyetçiliğin boyutlarını araştırdı.

Raporda, kadın gazetecilerin mesleklerini yaptıkları sırada çeşitli şekillerde cinsiyetçi davranışlara maruz bırakıldığı belirtildi.

Kadın gazetecilere yönelik tacizin genellikle internet ortamında, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu yerlerde veya çalıştığı kurumun içinde yaşandığı belirtildi.

RSF tarafından hazırlanan raporda, kadın gazetecilerin hem gazetecilik mesleğinin getirdiği tehlikelerle hem de cinsiyetçi şiddetle mücadele etmek zorunda oldukları kaydedildi.

Kadın gazeteciler çoğunlukla internet üzerinden tehdit ediliyor

RSF tarafın rapor için yapılan anketin sonuçlarına göre, kadın gazetecilerin yüzde 73’ü çoğunlukla internet üzerinden tehdit ediliyor.

Buna örnek ise, Hindistan‘da araştırmacı gazeteci olarak görev yapan Rana Ayyub‘un her gün tecavüz ve ölüm tehditleri alması gösterildi. İnternette, Ayyub’a ait olduğu iddia edilen sahte bir pornografik video da paylaşılmıştı.

Brezilyalı kadın gazeteciler fiziksel temastan şikayetçi

Brezilyalı kadın gazeteciler, futbol fanlarının kendilerine sarılması, öpmesi gibi istemedikleri fiziksel temaslara maruz bırakılıp taciz edildiklerini söyledi.

RSF’nin sözcülerin Katja Gloger ise, Hindistan ve Pakistan‘da kadın gazetecilerin sosyal medyada kendilerini ifade ettiklerinde bir nefret dalgasıyla karşılacaklarını hesaba katmak zorunda kaldıklarını, bunun yanında hayatlarının dahi tehlikeye girdiğinin altını çizdi.

Kadın hakları, siyaset, sporda uzmanlaşmak tacizi artırıyor

Rapor, kadın hakları, siyaset ve sporda uzmanlaşmış kadın gazetecilerin daha fazla tacizle karşılaştıklarını ortaya koydu.

Suudi Arabistanlı kadın gazeteci Nouf Abdülaziz el Yeravi, ülkesinde erkeklerin kadınların üzerindeki vesayetini açık bir şekilde eleştirdiği için tutuklanmış; elektroşokla işkenceye uğramış ve cinsel istismara maruz bırakılmıştı.

MeToo hareketi daha fazla olayı gün yüzüne çıkardı

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü tarafından hazırlanan raporda, #MeToo hareketinin de daha fazla olayı ortaya çıkardığının altı çizildi.

Danimarkalı televizyon moderatörü Sofie Linde, bir gala gecesinde Kamu Yayıncılık Konseyi‘nden üst düzey bir yetkilinin kendisine oral seks yapması karşılığında hızlı bir terfi alacağı teklifini ifşa etmişti.

Ülkede, Linde’ye destek için başlatılan imza kampanyasına medya dünyasında çalışan bin 600’den fazla kadın destek vermişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.