TürkiyeDoğaManşet

Roots & Shoots Türkiye’ye geliyor

0

Britanyalı  primatolog, etolog ve antropolog Jane Goodall tarafından 1991 yılında kurulan Roots & Shoots yakında Türkiye’de faaliyete başlıyor. 

Çocukların ve gençlerin çevre, hayvanlar ve insanlar için çalışarak içinde bulundukları topluluklara ilham vermelerini ve değişime öncülük etmelerini destekleyen grup, şimdiye dek 50 ülkede 10 bin proje grubunda 700 bin kişiye ulaşmış. 

Roots & Shoots kendini şu ifadelerle tanımlıyor: Çocuklara ve gençlere meraklarının peşinden gidebilecekleri, birlikte harekete geçebilecekleri ve gezegenimizin ihtiyacı olan değişimi oluşturabilecekleri alanlar sağlar. Onların güçlerini ve cesaretlerini destekler; yerel, ulusal ve küresel ölçekte çalışmalar yürütülmesini teşvik eder. Sadece insanlarla değil, çevreyle huzur içinde yaşamayı hedefleyen çalışmaların yanında yer alır.

 

İnternet sitelerinde ‘Ufkumuz ve Görevlerimiz’ başlığı altında ise şu ifadeler yer alıyor: 

“Yaşama, tüm çeşitliliğiyle ev sahipliği yapan bir gezegen düşlüyoruz.

Gezegenimizdeki yaşam ve çeşitliliğin devam etmesi için; canlıları, çevremizi, kültürel çeşitliliği ve doğanın işleyişini anlamanın ve yaşamlarımızı buna göre dönüştürmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultudaki itici gücün çocuk ve gençler olduğuna inanıyoruz. Roots & Shoots Türkiye olarak görevlerimiz:

  • yaşadığımız krizler çağında sorunları fark eden ve bu konularda pozitif değişim yaratmak isteyen çocuk ve gençlere destek olmak,
  • çocuk ve gençlerin farklı disiplinlerden insanlarla buluşabileceği, gerekli becerileri edinebileceği ve projeler geliştirebileceği alanlar yaratmak,
  • Türkiyeli çocuk ve gençlerin, gezegenin diğer ülkelerindeki çocuk ve gençlerle etkileşim içinde olmalarını kolaylaştırmak,
  • bunları gerçekleştirirken nesillerarası diyaloğu kurmak.

Roots & Shoots Türkiye’ye İnstagram ve Facebook‘tan “rootsandshootstr” adresinden ulaşabilirsiniz.

Jane Goodall

Primatolog, etolog ve antropolog Jane Goodall, tanınmış antropolog Louis Leakey‘in asistanı olarak, 1960’ta Tanzanya’da şempanzeler üzerinde çalışmaya gitti. Bilim çevreleri, üniversite eğitimi almamış genç bir kadının önemli bir saha araştırmasında yer almasından çok rahatsız olmuştu. Ancak Goodall, kendini akademik olarak geliştirmeyi ve Cambridge Üniversitesi’nden doktorasını almayı başardı. Şempanzelere numara yerine isim veren Goodall, bu canlılarla sandığımızdan daha çok ortak yönümüz olduğunu, onların da zekaları, duyguları, karakterleri ve sosyal ilişkileri olduğunu ortaya çıkardı. 

Çalışmalarından ötürü dünya çapında ödüllere layık görülen Goodall, 2004 yılında İngiliz Kraliyeti tarafından “Dame”ünvanıyla onurlandırıldı. Kendi adını taşıyan bir enstitü kuran Goodall’ın yaşamı ve çalışmaları birçok kitaba ve filme konu oldu. 

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.