EkolojiManşet

Roma’yla Amsterdam arasında çöp anlaşması: Her ay 900 ton çöp ithal edilecek

0

İtalya’nın başkenti Roma, bir türlü çözülemeyen “çöp sorununa” ithalatla çare bulmaya karar verdi.

Bu ayın ortasından itibaren, özel amaçlı bir tren bu çöpün bir kısmını yakılmak üzere 1.700 km kuzeye, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a taşınacak.

Şehrin dört milyon sakininin, bertaraf edebileceğinden daha fazla evsel atık ürettiğini açıklayan yetkililer, bunun en “çevreci” çözüm olduğunu iddia ediyor .

Euronews’in aktardığına göre, başkentin ürettiği atıkları işleme kapasitesi bulunmuyor.  Geçen yıl çıkan büyük bir yangın şehrin en büyük atık işleme şirketine ağır hasar vermişti. Sorunu çözecek kapasitede yeni bir atık tesisinin kurulumu ise en az 2026’yı bulacak.

Çöplerin sokaklara ve su yollarına dökülmesine izin vermeyen Romalı yetkililer, bir süredir bu soruna çözüm arıyordu. Atıkları, yavaş yavaş ayrışacağı ve çok miktarda zararlı metan gazı salacağı bir depolama alanına gömmek yerine haftada 900 ton çöpü almayı kabul eden Amsterdam Atık ve Enerji Şirketi (AEB) ile bir anlaşma yapılmasına karar verildi.

İtalyan gazetesi La Reppublica‘ya göre kent, AEB’ye ton başına 200 Euro ödeyecek. Üç yıllığına yapılan anlaşma sonucunda şirkete ödenecek meblağ yaklaşık 28 milyon Euro’yu bulacak.

tuval

Hangisi daha iyi: Yakmak mı depolamak mı?

Roma yönetimi, imha edilemeyen çöpleri “uzaklaştırmanın” ve başka yerde yakılmasının en iyi çözüm olduğunu düşünse de bir ton kentsel atığın yakılması yaklaşık 1,3 ton CO2 salımına neden oluyor. Ayrıca çöplerin yakılması zararlı kül ve diğer toksik yan ürünler üretiyor.

Çöplerin depolama alanlarına boşaltılması ise, organik madde oksijensiz ayrıştığı için metan gazı üretiyor. 100 yılı aşkın bir zaman aralığında metan, karbondioksitten yaklaşık 25 kat daha fazla bir ısınma potansiyeline sahip.

AEB, Avrupa’nın birçok ülkesinde hâlâ yapılmakta olan artık atıkların düzenli olarak depolanmasının, esas olarak metan emisyonları nedeniyle zararlı çevresel sonuçları olan düşük dereceli bir atık bertaraf yöntemi olduğunu ileri sürüyor.

Amsterdam anlaşmasının bir kısmı, bu çöpten üretilen enerjinin Amsterdam’daki evleri ısıtması koşulunu içeriyor.

Ancak her iki seçenek de gezegenin sağlığı için en iyi yöntemler değil. Yapılması gereken, üretilen çöp miktarını mümkün olan en aza indirmek ve geri dönüşüm yapılabilecek malzemeleri düzenli olarak ayrıştırmak.

Avrupa dışında en çok çöp Türkiye’ye

Avrupa’da kentler arasında da yoğun bir çöp trafiği olsa da AB’nin atıklarının çoğu bloğun dışına, genellikle Türkiye ve Hindistan’a ithal ediliyor.

Çin’in 2018’den sonra çöp ithalatına kısıtlama getirmesinin ardından dünyadaki atık ticareti, farklı az gelişmiş ülkelere kaydı. Bu yasaktan çok daha önce Avrupa’nın çöplerini almakta olan Türkiye de bu artıştan payını aldı.

Greenpeace verilerine göre Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal etti. Plastik atık ithalatı 2004’ten bu yana ise 196 kat arttı.

Küçük Çin olma yolunda Türkiye: İthal çöp enkazını kim kaldıracak?

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.