LGBTİ+DünyaManşet

Romanya’da ilk kez bir trans kadın seçimlere adaylığını koydu

0

Romanya’da ilk kez bir trans kadın seçimlere katılıyor. 30 yaşındaki Roman kökenli seks işçisi Antonella Lerca, ülkede eylül ayında gerçekleşecek seçimlerde adaylığını koydu.

Kaos GL‘nin Pink News‘den aktardığına göre, Lerca, geçtiğimiz günlerde, Bükreş bölgesinden bağımsız adaylığını koyduğunu açıkladı.

Romanya’da “beyaz zengin ve ayrıcalıklı erkeklerin” dezavantajlı topluluklar için karar vermesinden bıktığını söyleyen Lerca, Romanya siyasetinde LGBTİ+ kimliklerin eksikliğine de değindi ve dezavantajlı toplulukları desteklediği sekiz yıllık insan hakları aktivistlik deneyiminin, politika yapma sürecinde katkısı olacağını belirtti.

Transfobik yasağın ardından

Lerca, açtığı internet sitesinde önceliklerinin, toplumsal koruma ve kamu hizmetleri, kadın hakları, ayrımcılıkla mücadele ve şehirleri daha çevre dostu yapma gibi alanlarda politika üretmek olduğunu açıklıyor.

Lerca’nın siyasete atılma kararı, Romanya’da geçen haziranda parlamentonun almış olduğu, eğitimde “cinsiyet kimliği teorilerini yaygınlaştırma yasağının” ardından geldi. Biyolojik cinsiyet ile cinsiyet kimliğinin farklı olduğunu reddeden yasa, doğası gereği transfobik olmakla birlikte, başta akademisyenler olmak üzere pek çok kesim açısından fade özgürlüğüne saldırı ve eğitimde politik müdahale niteliğinde. 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.