ManşetEmekYaşam

Roman kağıt toplayıcıları eylemde: Bizim de sesimizi duyun

0
Fotoğraf: MA

Geri dönüşüm işçiliği yapan Roman yurttaşlar, yaşadıkları sorunlara ilişkin Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde bulunan geri dönüşüm merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Hurdamıza dokunmayın“, “Fakirin ekmeğiyle oynamayın” ve “Bizim de sesimizi duyun” dövizleri taşınan açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda Roman yurttaş katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; çıklamada konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, geri dönüşüm işçilerinin para cezalarıyla sindirilmeye çalışıldığını söyledi.

Geri dönüşüm işçilerinin sorunlarının her geçen gün büyüdüğünün altını çizen Purçu, “AKP İktidarı, bu işe 2020’de el atmış, ‘Sıfır Atık‘ diye bir proje yapmış ve sözüm ona herkes güvenceli atık toplayacakken, şu an her projelerinde olduğu gibi kendi ayaklarına dolandılar. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa başta olmak üzere pek çok ilin sokakları, tam bir atık kaosu alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Ne yazık ki bu kaos ortamında üç arkadaşımız da ekmek kapılarını savunmak için talihsiz çatışmaya girmiş, tutuklanmış ve birkaç ay sonra serbest bırakılmıştır” dedi.

Çocuk işçiler, sağlıksız çalışma ve barınma koşulları: Türkiye’nin geri dönüşüm işçileri

Mevcut yasaların geri dönüşüm işçilerini tanımamasından kaynaklı, kâğıtçıların realitesinin kabul edilmediğine dikkati çeken Purçu, “Geri dönüşüm sisteminin tüm paydaşları bu gerçeği bilmesine rağmen, söz konusu belgelendirmeye gelince geri dönüşüm işçilerinin topladığı atıklar yok sayılmaktadır. Özcesi geri dönüşümün lokomotifidirler ama kabul de edilmiyorlar. Bu ciddi bir tutarsızlıktır” dedi ve şunları aktardı:

“Genellikle yoksul kesimlerde yaşayan, Roman, Kürt yurttaşlarımızın bu işi yaptığı bilinmektedir. Gerçi artık işi olmayan herkes toplayıp satmakta. Yaş olarak ise, yediden yetmişe kavramının vücut bulduğu yerdir. Ne yazık ki çocuk işçiliğinin de görüldüğü bir iş koludur. Eğitim durumu ise ülkemiz ortalaması altındadır. 15-20’şer kişilik gruplar halinde, çoğu zaman akrabaları ile bir depoda veya pres yerinde hem çalışır hem atıklarını buraya getirir hem de yer yer burada sağlıksız koşullarda ikamet ederler.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.