Roman kağıt toplayıcıları eylemde: Bizim de sesimizi duyun

Kağıt toplamaları belediyeler tarafından engellenen ve ceza kesilen Roman geri dönüşüm işçileri yaptıkları eylemde 'Bizim de sesimizi duyun' dedi.

Geri dönüşüm işçiliği yapan Roman yurttaşlar, yaşadıkları sorunlara ilişkin Karşıyaka Örnekköy Mahallesi’nde bulunan geri dönüşüm merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Hurdamıza dokunmayın“, “Fakirin ekmeğiyle oynamayın” ve “Bizim de sesimizi duyun” dövizleri taşınan açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Özcan Purçu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda Roman yurttaş katıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre; çıklamada konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, geri dönüşüm işçilerinin para cezalarıyla sindirilmeye çalışıldığını söyledi.

Geri dönüşüm işçilerinin sorunlarının her geçen gün büyüdüğünün altını çizen Purçu, “AKP İktidarı, bu işe 2020’de el atmış, ‘Sıfır Atık‘ diye bir proje yapmış ve sözüm ona herkes güvenceli atık toplayacakken, şu an her projelerinde olduğu gibi kendi ayaklarına dolandılar. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa başta olmak üzere pek çok ilin sokakları, tam bir atık kaosu alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Ne yazık ki bu kaos ortamında üç arkadaşımız da ekmek kapılarını savunmak için talihsiz çatışmaya girmiş, tutuklanmış ve birkaç ay sonra serbest bırakılmıştır” dedi.

Çocuk işçiler, sağlıksız çalışma ve barınma koşulları: Türkiye’nin geri dönüşüm işçileri

Mevcut yasaların geri dönüşüm işçilerini tanımamasından kaynaklı, kâğıtçıların realitesinin kabul edilmediğine dikkati çeken Purçu, “Geri dönüşüm sisteminin tüm paydaşları bu gerçeği bilmesine rağmen, söz konusu belgelendirmeye gelince geri dönüşüm işçilerinin topladığı atıklar yok sayılmaktadır. Özcesi geri dönüşümün lokomotifidirler ama kabul de edilmiyorlar. Bu ciddi bir tutarsızlıktır” dedi ve şunları aktardı:

“Genellikle yoksul kesimlerde yaşayan, Roman, Kürt yurttaşlarımızın bu işi yaptığı bilinmektedir. Gerçi artık işi olmayan herkes toplayıp satmakta. Yaş olarak ise, yediden yetmişe kavramının vücut bulduğu yerdir. Ne yazık ki çocuk işçiliğinin de görüldüğü bir iş koludur. Eğitim durumu ise ülkemiz ortalaması altındadır. 15-20’şer kişilik gruplar halinde, çoğu zaman akrabaları ile bir depoda veya pres yerinde hem çalışır hem atıklarını buraya getirir hem de yer yer burada sağlıksız koşullarda ikamet ederler.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR