KentKültür-SanatManşet

Roma harikası Kariye, müzeden camiye çevrildi

0
Kariye

İstanbul’un tarihi yapılarından biri olan ve Doğu Roma sanatının en önemli örneklerini barındıran Fatih Edirnekapı‘daki Kariye, resmi olarak camiye dönüştürüldü. Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2020’de başlatılan dönüşüm süreci, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla sona erdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü‘nün yürüttüğü restorasyon sonrası, Kariye Cami olarak ibadete açıldı.

Altıncı yüzyılda inşa edildiği bilinen yapı, Bizans döneminde İsa’ya adanmış ve özellikle 14. yüzyılda Theodoros Metokhites tarafından yaptırılan fresk ve mozaikler ile ünlü.  Kariye’nin dönüşümü, Ayasofya’nın ardından gelen ve benzer tartışmalara yol açan bir diğer önemli karar olarak kayıtlara geçti.

Kariye Müzesi de cami oldu
Kariye’nin de mozaikleri kapatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe‘den canlı bağlantıyla yaptığı açılışta, Kariye’nin yeni işlevine bürünmesinin kültürel mirasa saygı çerçevesinde ele alındığını vurguladı. Açılış töreni, geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşti.

Kariye’nin fresk ve mozaikleri, ibadetin gereklilikleri düşünülerek özel bir otomatik perdeleme sistemi ile koruma altına alındı. Bu sistem, yapı içerisindeki sanat eserlerinin zarar görmemesi için tasarlandı.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.