ManşetYerel

Rize’de şiddetli yağış sel ve heyelana neden oldu

0
Fotoğraf: DHA

Rize’nin Çayeli ilçesinde etkili olan sağanak, sel ve heyelana neden oldu. Boş bir ev yıkıldı, park halindeki bir araç sürüklendi, 8 ev tedbir amacıyla boşaltılıp, 24 kişi de tahliye edildi.

Çayeli’de dün akşam saatlerinde başlayan sağanak sırasında bölgede taşkın ve heyelanlar meydana geldi.

Dereler taştı, yolları su bastı

DHA‘nın aktardığına göre; sabah saatlerinde etkisini artıran yağış nedeniyle ilçedeki debisi yükselen bazı dereler taştı, bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Heyelanda Kömürcüler mahallesinde boş haldeki tek katlı bir ev yıkılırken, AFAD ekiplerinin incelemesinin ardından çevre köylerde risk teşkil eden sekiz ev tedbir amacıyla boşaltıldı.

Evlerden tahliye edilen 24 kişi, güvenli bölgeleye alındı. Sel nedeniyle beş köy yolu ulaşıma kapanırken, park halindeki boş bir cip de sel ve heyelanda sürüklendi.

Rize, sel

Fotoğraf: DHA

Çevre ilçelerden gelen belediye ve İl Özel İdaresi ekipleri, iş makineleriyle yol açma ve temizlik çalışmalarına başladı.

Rize’de sel ve heyelana neden olan sağanak nedeniyle Güneysu Deresi‘nde su seviyesinin yükselmesi sonucu Rize-Güneysu yolunun dördüncü kilometresinde çökme meydana geldi.

Yolda üç metre derinliğinde çukur oluşurken, olay anında şans eseri kaza yaşanmadı. Kara yolları ekipleri yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Ulaşım karşı şeritten kontrollü olarak sağlanıyor.

Rize’nin Çayeli ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanda sürüklenen cipi hasar gören Hızır Kömürcü, o anları anlattı.

Kömürcü, “Sabah iki kez daha heyelan oldu. Dışarıyı seyrederken bir çığ daha koptu ve aracı aşağı indirdi. Yapacak bir şey yok. Can kaybımız yok, zarar ziyan var. Allah beterinden korusun. Çok yağdı. Buranın kopacağını tahmin ediyordum. Aşağı inip, aracı almaya yöneldim; eşim bırakmadı” dedi.

Rize, sel

Fotoğraf: Rize Valiliği

Kardeşinin evi heyelanda yıkılan Zikrullah Kömürcü de “Sabah 5,5 heyelan oldu, eşimle evdeydik. Büyük bir gürültü koptu, baktım heyelan vurmuş. Kardeşimin buradaki evi yıkıldı. Yeğenim dün akşam bana gelecekti, yarın gelirsin demiştim. Gelip orada kalsaydı; belki de bulunmayacaktı. Çok korktuk. Gürültüyle yataktan atladık” diye konuştu.

Aynı yol iki yıl önce de çökmüştü

Rize’de etkili olan sağanak sonrası göçük yaşanan Güneysu-Rize kara yolunda iki yıl önce de çökme yaşandığı ortaya çıktı.

İlçede 14 Temmuz 2021’de, saatte metrekareye düşen 220 kilogram yağışın ardından meydana gelen, iki kişinin öldüğü sel ve heyelanda, bugün göçük yaşanan yolun dört kilometre ilerisinde, Rize-Güneysu kara yolunda yaklaşık dört metre derinlik ve beş metre genişliğinde çukur oluşmuştu.

Rize ,sel

Fotoğraf: DHA

’24 saatte düşen yağış, yer yer 200 kilogramın üzerinde’

Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, sağanak sonrası sel ve heyelanların meydana geldiği bölgede incelemede bulundu. Son duruma ilişkin bilgi veren Vali Boydaş, “Dün geceden itibaren Çayeli ve Güneysu’da etkili olan bir yağış yaşıyoruz. 24 saatte düşen yağış, yer yer 200 kilogramın üzerinde. Birtakım çökmeler ve bazı yerlerde heyelanlar meydana geldi. Olayın ilk saatlerinden beri AFAD, jandarma, DSİ, kara yolları il özel idare ekipleri belediyenin olduğu bölgelerde belediye ekiplerimiz sahadalar. Çayeli tarafında tedbirden boşalttığımız evler var. Metruk bir evde çökme meydana geldi. Can kaybımız ve yaralımız yok. Hasar tespitleri yapmaya başladık” dedi.

Rize, sel

Fotoğraf: Rize Valiliği

Yağışın akşam saatlerine kadar süreceğini aktaran Vali Baydaş, “Can kaybı olmamasına seviniyoruz. Geriye kalan bütün tespit ve yapım onarım işleri de süratle tamamlanacak. Buradaki yolda bir çökme var. Tek taraflı olarak yolu çöktüğü andan itibaren veriyoruz. Gerekli incelemeyi yaptılar, su seviyesini tamamlandıktan sonra buradaki çalışmayı yapıp yolu açacağız. Geçmiş olsun; olağanüstü bir uyarı yok ama deniz suyu sıcaklığı yüksek, deniz suyu sıcaklığından da kaynaklı yoğunlaşma fazla. Akşam zaman zaman sürecek, ancak bu şiddette bir uyarı yok. Dere kenarlarında olan vatandaş ve iş makinelerinin dikkatli olmasını sağlayacağız” diye konuştu.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.