Doğa MücadelesiManşetYerel

Rize Valiliği’nden Cengiz’e destek: İkizdere’deki eylemler 15 gün yasaklandı

0

Rize Valiliği, Cengiz Holding’in açmak istediği taş ocağına karşı protestolar devam ederken Rize İkizdere ilçesindeki eylem ve etkinliklerin 15 gün boyunca yasaklandığını duyurdu.

Yapılan açıklamada yasağın “Meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık tüm alanlarda; yürüyüş, protesto eylemi, oturma eylemi, açlık grevi, stant açma, çadır kurma, açık ve kapalı yer toplantısı yapma, yüksek sesli yayın yapan araçlar ile konvoy düzenleme, imza kampanyası, konser, şenlik ve miting düzenleme, el ilanı, bildiri ve broşür dağıtma, afiş ve poster asma, toplu karşılama ve uğurlama, basın açıklaması yapma vb.” etkinliklerini kapsadığı belirtildi.

Yasağın ‘bahanesi’

“Parti, sendika, dernek vb. sivil toplum kuruluşları kongrelerinin, basın açıklamalarının yalnızca parti, sendika, dernek vb. sivil toplum kuruluşu binalarının içinde sosyal mesafe kurallarına uymak şartıyla düzenlenmesi” ise yasak kapsamı dışında tutuldu. Açıklamada yasağın gerekçesi ise şu sözlerle açıklandı:

Farklı kesimler arasında gerilim yaşanmasının önlenmesi, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici provokatif eylemlerin önüne geçilmesi, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, koronavirüs salgınına karşı halk sağlığının korunması, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, genel trafik ve yolcu güvenliğinin sağlanması, şiddet olaylarına mahal verilmemesi ve yaygınlaşmasının önlenmesi, yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilebilmesi maksadıyla.”

‘Doğa katliamının izni’

Yapılan açıklamada eylem ve etkinlik yasağının tam kapanmanın sona erdiği tarihlere denk gelen 17 Mayıs tarihinde başlayacağı ve 15 gün geçerli olacağı aktarıldı.

İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF) tarafından yapılan paylaşımda “Sayın Rize Valisi’nin aldığı karar, tamamıyla doğa katliamının iznidir” ifadelerine yer verildi. 

‘Hukuka aykırı’

Deva Partili İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise “Rize Valiliği’nin alakasız gerekçelerle İkizdere’deki toplantı ve gösterileri yasaklaması hukuka aykırıdır. Köylerini, derelerini ve ormanlarını korumak için en temel anayasal haklarını kullanan vatandaşlarımızı susturmaya çalışmak, kamu gücünün keyfi kullanımıdır” dedi.

Her Yer Kazdağları tarafından yapılan paylaşımda ise “Kararın özeti: Pandemiyi fırsat bilip Cengiz Holding’i koruyan İkizderelileri evlerine hapsedip Eskencidere’yi yerle bir ettiriyor. Sırtınızı döndüğünüz o güzelim dereler alsın sizi!” denildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.