ManşetTürkiye

Reyhanlı Katliamı davasında emniyet mensuplarına ‘iyi hal’den ceza ertelemesi

0

Haber: Burcu Özkaya Günaydın

*

11 Mayıs 2013 günü Hatay’ın Reyhanlı ilçe merkezinde iki bombalı aracın patlamasıyla gerçekleşen katliamda 53 kişi yaşamını yitirdi, 249 kişi de yaralandı. Ankara Gar Katliamı’ndan sonra Türkiye tarihinin en büyük katliamı olarak kayda geçen olaydan 1.5 yıl sonra,  28 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen iddianame sonucu, o dönemin kamu görevlileri hakkında açılan dava bugün (3 Haziran) sonuçlandı.

Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, “görevi ihmal etme” iddiasıyla yargılanan dönemin İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, başka suçtan tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz sanıklardan dönemin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Nevzat Eşit, dönemin Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Eyüp Karaçoban ile avukatlar ve saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınları duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuksuz sanık dönemin Reyhanlı İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk, duruşmaya katılmadı. Ragıp Kılıç, Nevzat Eşit, Eyüp Karaçoban, Murat Berk’e 10’ar ay hapis cezası verildi. Ceza, iyi halden 8 aya indirildi, verilen cezalar da ertelendi.

‘Kontrole yakalanmadılar’

Reyhanlı katliamına emniyetin seyirci kaldığının belirtildiği iddianamede, “Bomba yüklü araçların tescil ve plaka bilgisinin yer aldığı 10 Mayıs 2015 tarihli MİT notundan sonra ilçeler telsiz anonsu veya telefonla uyarılmadı. Bomba yüklü araçlar 11 Mayıs günü gündüz arka arkaya il merkezindeki ana caddeleri de geçerek Reyhanlı ilçesine ulaşana kadar herhangi bir kontrole yakalanmadan kolayca hedefe varabildikleri ve patlamayı gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır” denilmişti.

MİT, Savcı Şişman’ı suçladı 

2014 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait içinde askeri mühimmat olan TIR’ları durduran savcılardan Özcan Şişman, aynı zamanda Reyhanlı Katliamı iddianamesini hazırlayan savcı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Reyhanlı iddianamesini hazırlayan Savcı Özcan Şişman’ı, o dönem patlamadan önce MİT’in kendisine bildirmesine rağmen saldırıyı önlememekle suçlamıştı.

Şişman ise, daha önce “MİT’in Reyhanlı saldırısını bildiğini ancak Emniyet’ten sakladığını” söyledi. Savcı Özcan ayrıca yine o dönem mahkemede yaptığı konuşmada, 10 Şubat 2021 tarihinde Karapınar-Konya yolu üzerinde bir trafik kazasında ölen IŞİD’in ‘hayalet komutan’ olarak anılan Heysem Topalca’nın adını vererek, Reyhanlı, Niğde-Ulukışla, Cilvegözü patlamalarında Topalca’nın parmağı olduğunu söyledi.

Avukat Can: Dava cezasızlıkla kapatıldı

Katliamda yaşamını yitiren ailelerin avukatı olarak davaya müdahil olan Av. Hatice Can, ana davadan farklı yürütülen dava süreci boyunca sanıkların daha fazla ceza alması için mücadele ettiklerini ve bu sonucun kamu vicdanını yaraladığının altını çizdi. Can, “53 insan yaşamını yitirdi onlarca insan yaralandı, psikolojik olarak çöktü. Reyhanlı’da çok büyük ihmal vardı. Katliamdan önce emniyet mensuplarına ihbar gelmesine rağmen hiçbir önlem alınmadı. Zaten bu dava emniyetteki ihmal davasıydı. Davayı cezasızlıkla kapattılar” dedi.

‘Sarsıldık, ama şaşırmadık’

Reyhanlı Katliamı’nın göz göre göre geldiğini söyleyen Avukat Can, o dönem katliama giden süreci şöyle aktardı:

Suriye savaşının en hareketli dönemleri. Binlerce mülteci sınıra akın ediyor. Açık kapı politikası uygulandı ve herkes rahatça sınırı geçip Reyhanlı’ya, Hatay’a geldi. Reyhanlı’dan kısa bir süre önce 11 Şubat 2013’te Cilvegözü patlaması oldu. O süreçte Reyhanlı’da hemen hemen her gün patlama oluyordu. Birçoğu da basına yansımadı. Herkes endişe içindeydi. Büyük bir patlama bekliyordu ama nerede ne zaman nasıl olacağını bilmiyordu sadece. O yüzden Reyhanlı patlamasında sarsıldık, üzüldük ama şaşırmadık. Tam anlamıyla göz göre göre onca insan öldü. Düşünsenize Reyhanlı’nın göbeği, emniyete, belediyeye 100 metre uzaklıkla bir yerde 53 insan öldü bu ihmal değil de nedir? Bu karar ne aileleri ne de davaya müdahil olanları tatmin etti aksine kamu vicdanını yaraladı.”

Sanıkların görevi kötüye kullanmanın yanı sıra her ölen kişi için ölüme neden olmaktan ceza alması gerektiğinin altını çizen Hatice Can, duruşmada bu karara ailelerin de itiraz ettiğini belirterek, davayı istinafa götüreceklerini kaydetti.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.