LGBTİ+Manşet

Rêxistinên LGBT Newroza Amed’ê Tên Ba Hev

0
Newroz 2010, Amed

Newroz 2010, Amed

Rexistinên Lezbîyen, Gey, Bîseksüel, Trans (LGBT) bi hêviya agirê Newrozê bi herî kesê azad bike diçin Amed’ê

Rêxistinên LGBT hevkarî kirin ku jibo beşdarbûna pîrozbahîya Newrozê 20 Adarê roja yekşemê ya Amed’ê. Sala borî jî Lezbîyen, Gey, Bîseksüel û transên çar dorê Turkîyê ala bûka baranê (heftreng) li Amedê nîşandabûn.

Rêxistina LGBT navê berê Pîramîd, navê nû Hevjîn sêsal berîyêda ala xweve beşdarê Newrozê bûn.

Sala borî encama tevkarîya rêxistinên LGBT lezbîyen, gey, bîseksüel û trans hejmarek zêdeyi beşdar bûn û qada Newrozê da balkişandin.

Îsal dîsa ji Stenbolê Lamda û İstanbul LGBT, ji Eskişehîrê Morel, ji Enqerê Pembe Hayat û Kaos GL, ji Îzmîrê Siyah Pembe Üçgen, ji Amedê Hevjîn bin ala buka baranê beşdarê pîrozbahîya newroza Amed’êbin.

Ew kesên LGBT li çar dorê Turkîyê bên Amed’ê û tevî sed hezar kesan beşdarê pîrozbahîyêbin. Çar dore qada pîrozbahîyê li ber dengê daholê govendê bigirin, li alîyekêdin gel stranên hunermendên şanogehê li bin alên buka baranêda şabin…

Newroz 2009, Diyarbakır

LGBT Örgütleri Diyarbakır Newroz’unda Buluşuyor

Türkiye’nin farklı kentlerinden Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) örgütleri, newroz ateşinin herkesi özgürleştireceğine dair umutla Diyarbakır’da buluşuyor.

20 Mart Pazar günü kutlanacak Diyarbakır Newroz’una katılmak üzere tüm LGBT örgütleri ortaklaştı. Türkiye’nin dört bir yanından lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler gökkuşağı bayrağını geçen yıl da Diyarbakır Newroz’unda birlikte dalgalandırmıştı.

Önceki ismi ile Piramid, şimdiki ismi ile Hevjin LGBT Oluşumu üç yıl önce Newroz’a katılarak bir ilki gerçekleştirmişti. İlk kez Newroz’da gökkuşağı bayrağı açılmasının ardından Diyarbakır sokaklarında, gökkuşağı bayrağı dalgalanmıştı.

Geçen yıl ise LGBT örgütlerin ortaklaşması ile lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler alana daha fazla sayı ve daha çok dikkat çekerek girdiler. Bu yıl yine İstanbul’dan Lamda ve İstanbul LGBT, Eskişehir’den Morel, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kaos GL, İzmir’den Siyah Pembe Üçgen ve Diyarbakır’dan Hevjin, Diyarbakır Newroz’una katılacaklar.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen LGBT bireyler, yüz binlerce insanın Newroz alanına akınına eşlik edecek. Yine alanın dört bir yanında çalan davullar eşliğinde halaylar çekilecek, bir yandan da sahneye çıkan sanatçıların şarkılarıyla gökkuşağı bayrakları altında eğlenilecek.

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.