İklim KriziManşetTürkiye

Reuters, Türkiye’ye iklim hedefleri için 3,1 milyar Euro verilebileceğini yazdı

0

Paris İklim Anlaşması‘nda belirlenen temiz enerji hedeflerini gerçekleştirmesi için Türkiye’ye 3 milyar 100 milyon Euroluk fon verileceği tartışılıyor.

Fonun Dünya Bankası, Fransa ve Almanya tarafından finanse edileceği belirtildi.

2 milyar Euro Dünya Bankası’ndan

Reuters‘ın haberine göre, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde bir mutabakat zaptı imzalanması durumunda Ankara‘nın statüsü değişmeden para yardımı alabileceği ifade edildi. Plana göre yardımın 2 milyar Euroluk kısmı Dünya Bankası, yaklaşık 1 milyar Euroluk kısmı Fransa ve 200 milyon Eurodan fazlası da Almanya tarafından karşılanacak.

Görüşmelerde yer alan ve Reuters’e konuşan bir kaynak “Miktar ve usuller üzerine olan anlaşma çoktan sonuçlandırıldı, o da Türkiye Paris sözleşmesini imzaladığı için” dedi. Ajansın konuştuğu dört kişi ise mutabakat üzerinde henüz anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve tüm taraflar imzalayana kadar da hiçbir şeyin kesin olmadığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde Türkiye “gelişmiş ülke” kategorisinde bulunuyordu. Ancak Türkiye, gelişmekte olan ülke sınıfına alınması talebinde bulunmuştu. Gelişmekte olan ülkeler iklim hedeflerine ulaşmak için fon ve teknolojik yardım alabiliyor. Birleşmiş Milletler’den ise Türkiye’nin gelişmekte olan ülke sınıfına alınacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Dünya Bankası’nın özel sektör yatırım kolu olan Uluslararası Finans Kurumu‘nun Türkiye’de özel sektörü yeşil enerjide desteklemek için müdahil olduğu belirtiliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.