ManşetMedya-İnternet

Reuters Gazetecilik Enstitüsü Raporu’na göre ‘uydurma haber” kategorisinde lider: Türkiye medyası!

0

Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan Dijital Haber Raporu’nun Türkiye Ek Raporu, Türkiye’de basının durumuna ayna tuttu. Rapora göre Türkiye “uydurma” haberlerde 37 ülke arasında başı çekiyor.

2018 Ocak-Şubat döneminde 37 ülkeden 74 binin üzerinde katılımcıyla internet aracılığıyla yapılan araştırmaya Türkiye’den yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Türkiye’deki katılımcıların yüzde 49’u basında siyasi veya reklam amaçlı uydurma haberle karşılaştıklarını belirtirken bu oran diğer ülkelerde ortalama yüzde 26’da kaldı. Ayrıca Türkiye, araştırmaya katılan diğer 36 ülkeye oranla katılımcılarının siyasi görüşlerini açıklamaktan en çok çekindiği ülke sıralamasında yüzde 65 ile birinci oldu. Bu durumun sebebi ise yetkililerle sorun yaşama ihtimali olarak belirlendi.

Rapora göre siyasi görüş Türkiye’de basına güveni en fazla belirleyen faktör oldu. Medyaya güven duyduğunu belirtenlerin oranı yüzde 38 olarak kaydedilirken yüzde 40’lık kesim güven duymadığını ifade etti. Araştırmanın başında yer alan Dr. Servet Yanatma’ya göre oldukça yakın olan bu iki oran, kutuplaşmış toplum ve medya yapısınının bir göstergesi. Buna bağlı olarak, raporda kendini sağ siyasete yakın görenlerin medyaya güveni yüzde 51 olarak belirlenirken, sola yakın görenlerde bu oran yüzde 29’da kaldı.

Araştırmaya göre Türkiye genelinde en fazla güven duyulan haber kaynakları arasında FOX TV, Cumhuriyet ve Sözcü gazeteleri yer alırken en az güven duyulan kaynaklar sırasıyla hükümet yanlısı olarak sınıflandırılan Ahaber, Sabah ve TRT Haber oldu. Siyasi görüşün haber kaynağı tercihini etkilediği belirtilen raporda katılımcıların kendi kullandıkları kaynaklara daha fazla güven duyduğu vurgulandı.

Bunun yanında raporda ortaya çıkan sonuçlara göre cep telefonunu haber alma aracı olarak kullananların oranı son üç yılda büyük artış göstererek yüzde 28’den yüzde 43’e çıktı. Facebook’u haber takip etme aracı olarak kullananların oranı ise yüzde 18’le son üç yıla göre en düşük noktaya geriledi.

 

(Artı Gerçek)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.