DoğaManşetTürkiye

Resmi Gazete’de yayımlandı: Fırtına Deresi imara açıldı

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize Çamlıhemşin Fırtına Deresi kenarında bulunan alan için acele kamulaştırma kararı alındı ve alan imara açıldı.

Resmi Gazete‘de 6 Şubat 2021 Cumartesi günü yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, söz konusu bölgede toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı yapılabilecek.

Belediye tarafından kamulaştırılacak

Resmi Gazete’de yer alan kararda şu ifadelere yer verildi:

Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi, Merkez Mahallesinde bulunan ve ekli listede ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların, bölgedeki toplu konut, turizm, ticaret ve cami alanı ihtiyacının karşılanması amacıyla Çamlıhemşin Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir.”

“Yasaya aykırı”

Evrensel‘den Eylem Nazlier‘in haberine göre, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Yakup Okumuşoğlu, Fırtına Deresi’nin hem siyasi hem de ekonomik ranta açıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Kamulaştırma usulü de yanlış. Acele kamulaştırma savaş, sıkıyönetim veya acillik halinin olduğu zamanlarda kullanılan bir yöntem. Dolayısıyla burada acele kamulaştırmayla ne yapılmaya çalışılıyor biz bunu anlayamıyoruz. TOKİ’nin ne acelesi var? TOKİ’nin yapacağı konutlarda acillik hali yok. Normal kamulaştırma yapılması gerekir. Acele kamulaştırma ile insanların arazilerine el koyuyorlar. Bu da ayrı bir tartışma konusu. Bizim açımızdan Hemşinlilerin, köylülerin değerli arazilerini ele geçirme, el koyma durumu var. Yasaya aykırı.”

‘Hukuki yollara başvuracağız’

Avukat Okumuşoğlu, söz konusu bölgeye yapılacak olan konutların sellere davetiye çıkaracağını, konuyla ilgili hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı:

Söz konusu alan Fırtına Deresi’nin alüvyon alanı. Dolayısıyla buraya yapılacak toplu konutların gelecekte, Dereli’de olduğu gibi ya da Karadeniz’in herhangi bir yerinde sıklıkla duyduğumuz gibi sellere davetiye çıkaracağını düşünüyoruz. Dere yatağının daraltılmasıyla kanalizasyon atıklarının dereye boşaltılması gibi birtakım olumsuzluklar olacak. Bütün bu nedenlerle bu yanlış bir yer seçimi. Bu kararın ekonomik rant amaçlı yapıldığını da düşünüyoruz. Buna ilişkin olarak da bir takım hukuki yollara başvuracağız.”

Fotoğraf: DHA

‘Yapılacaksa daha uygun bir yere yapılması gerekirdi’

Yakup Okumuşoğlu, yer seçiminin kesinlikle yanlış olduğunu, yapılaşmanın daha uygun bir yere yapılması gerektiğini de kaydetti:

Yapılan ıslah çalışmaları maalesef usule uygun yapılmıyor. Dere yatağını daraltarak beton oluk içerisine almaya ıslah diyorlar ama böyle bir yöntem ıslah değildir. Derenin kendisini var edebilmesini ve taşkın zamanlarında yayılabilmesini sağlayacak olan bir yatağa ihtiyacı var. Ancak bunu bu şekilde yapmıyor bizimkiler. Dere çok geldiği zaman bu istinaf duvarlarından aşıp arka tarafta göllenmeye sebebiyet veriyor. Büyük taşkınlar, seller meydana gelerek can ve mal güvenliğine zarar veriyor. Bu yönleriyle yer seçiminin kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyoruz. Hem de güneş görmeyen bir noktada söz konusu konutların yapılmasına karar verilmiş vaziyette. Bu da insan sağlığı açısında sıkıntılı. Özellikle kış aylarında Çamlıhemşin’in o bölgesi güneş görmez. Eğer yapılacaksa daha uygun bir yere yapılması gerekirdi.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.