Doğa Mücadelesi

Erzinliler termik santrallara karşı yaşama sahip çıkıyor

0

 

Erzin halkının termik santrallara karşı mücadelesi sürüyor. Türkiye’nin narenciye ihtiyacının büyük çoğunluğunun sağlandığı Hatay’ın İskenderun ilçesi Erzin bölgesindeki termik santrallar yapılması en önemli geçim kaynağını da yok edecek. Yıllardır süren mücadelede çeşitli kazanımlar elde eden Erzinliler ve Erzin Termik Santral Karşıtı Platform üyeleri termik santral fikri tamamen ortadan kalkana kadar mücadelede kararlı. Erzin Termik Santral Karşıtı Platform ve Erzin halkı diğer çevre örgütleri ile birlikte 14 Nisanda bir miting yaparak “Termik santrallara hayır” diyecek.

‘Termik santral kaderimiz değil’

Miting 14 Nisan Cumartesi günü saat 13.30’da Erzin Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak. Miting öncesinde görüştüğümüz Erzin Termik Santral Karşşıtı Platform Sözcüsü Yeşilkent Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Vural, termik santralları durdurana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Erzin’den başka yaşayacak yerlerinin olmadığını ve narenciyenin tek geçim kaynakları olduğunu belirten Vural, termik santralların sadece Erzin halkının sorunu olmadığını Doğu Akdeniz’in, Türkiye’nin ve dünyanın sorunu olduğunu ifade etti. “Sorun sadece Erzin’in değilse çözüm de değildir” diyen Vural, tüm yöre halkını mitinge davet etti.

Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Nejdet Sökmen ise bölgede yaşayan herkesin termik santrallara karşı olması gerektiğini dile getirdi. Bölgede yaşayan herkesin termik santralların açacağı sorunlarla yüz yüze kalacağını belirten Sökmen, zararın sadece insanla sınırlı kalmayacağını tüm ekolojik sisteme etki edeceğini söyledi. Sermayenin yol açacağı kirliliğin kaderleri olmadığını vurgulayan Sökmen, bunu hep birlikte mitingde göstereceklerini ifade etti.

Üreticiler de karşı

Narenciye üreticisi Hüseyin Türkmener de yıllardır emek vererek yetiştirdikleri narenciye bahçelerinin santrallar tarafından yok edilmesine göz yummayacaklarının altını çizdi. Narenciyenin tek geçim kaynakları olduğunu dile getiren Türkmener, bahçelerine, yaşamalarına ve geleceklerine sahip çıkacaklarını söyledi. Başka bir narenciye üreticisi Mehmet Nuri Özaslan ise Erzin’de termik santralları istemediklerini belirtti. “Üç beş kişi milyon dolarlar kazanacak diye on binlerce insanın geçim kaynağı narenciye bahçelerimizin yok olmasına müsaade etmeyeceğiz” diyen Özaslan, termik santrallara karşı mücadele edeceklerini ifade etti.

Erzin’in sermayeye peşkeş çekilmesine izin yok

BDP il yöneticisi ve eski Erzin BDP İlçe Başkanı Mehmet Sırça da parti olarak termik santrallara karşı olduklarını ve bu konuda üzerilerine düşen her şeyi yapacaklarının altını çizdi. Kitlelerini mitinge katmak için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Sırça, “Tüm bölge insanına çağrımız; bu cennet memleketi cehenneme çevirmek isteyenlere karşı hep birlikte mücadele edelim “ dedi. Emek Partisi Erzin İlçe Başkanı Mehmet Özaslan, parti olarak doğanın çevrenin ve insan yaşamının sermayeye peşkeş çekilmesine karşı olduklarını ifade ederek, Erzin başta olmak üzere ülkenin birçok yerine kurulan termik santralların insan yaşamından çok kâr hırsını önemsediğini dile getirdi. Erzin halkının yıllardan beri termik santrallara karşı örnek bir mücadele sürdürdüğünü aktaran Özaslan, 14 Nisanda yapılacak mitingin bu mücadelenin ve Erzin halkının kararlığının bir devamı olduğunu vurguladı. Tüm Erzin halkını mitinge katılmaya ve yaşamlarına sahip çıkmaya çağıran Özaslan, termik santral fikri tamamen ortadan kalkana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Gençler geleceklerine sahip çıkıyor

Erzin Eğitim Sen Temsilcisi Şaban Vural ise anayasal bir hak olan sağlıklı bir çevrede yaşam haklarına sahip çıktıklarını dile getirdi. Çevre ile barışık bir enerji politikasını talep ettiklerini söyleyen Vural, eğitimli bir nesil ve meşru mücadele ile kirliliğin son bulacağına inandıklarını aktardı. Erzin Gönüllüleri Derneği Başkanı Erman Çalık da “Geleceğimizi yok etmeye çalışan termik santrallara karşı düşüncesi, fikri ne olursa olsun tüm gençleri el ele hep birlikte miting meydanına bekliyoruz” diye konuştu. (Hatay/EVRENSEL)


DÖRTYOL’DA İMZA KAMPANYASI

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde termik santrale karşı imza kampanyası başlatıldı. Dörtyol Kültür ve Dayanışma Derneğinin başvurusunu yaptığı ve Demokrasi Platformunun desteklediği imza kampanyası, Dörtyol Saat Meydanı, Kuzuculu ve Payas beldelerinde olmak üzere üç noktada devam ediyor. Kampanyanın yürütücülerinden Günay Yüksel, termik santrallerin kurulmaması, doğanın kirlenmemesi için, çocuklara sağlıklı bir dünya bırakmak için başlatıldığını söyledi. Termik santralleri “Kanser fabrikaları” olarak nitelendiren Yüksel, kurulmamaları için mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI

Dörtyol Demokrasi Platformu, yarın saat 13.30’da Erzin’de yapacağı mitinge katılım çağrısı yaptı. Platform adına yapılan yazılı açıklamada, “Bölgemizde başta Erzin ve Dörtyol olmak üzere doğayı tarımı ve yaşam alanlarını tahrip ve tehdit eden geri teknolojiye dayalı termik santraller peş peşe kurulmaktadır. Günümüzde doğayı kontrolsüzce tüketmek sınırsızca metalaştırmak sürdürülmez hale gelmiştir” denildi.

“Biz Dörtyol halkı olarak yaşamdan kopartılmak istemiyorsak, zehirli ve hastalıklı yaşamdan yana değilsek insana ve doğa sevgisi ile dolu yöre insanı olarak elimizi taşın altına koyarak bu zehir saçan fabrikalara karşı hep birlikte mücadele ederek kurulmasına engel olalım” denilen açıklamada, doğaya, ürüne, yaşam alanlarına ve geleceğe hep birlikte sahip çıkma çağrısı yapıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.