Dünyaİklim KriziManşet

Rapor: İklim kriziyle mücadele için en zenginlerin yaşam tarzlarını değiştirmesi gerekli

0

Birleşik Krallık merkezli Cambridge Sürdürülebilirlik Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapora göre, iklim kriziyle mücadele edilebilmesi için dünyanın en zenginlerinin yaşam tarzlarını köklü biçimde değiştirmeleri gerekiyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine dayandırılarak hazırlanan raporda, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin, en yoksul yüzde 50’nin iki katı karbon salımına neden olduğu kaydedildi.

‘Kirletici elit’ler

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, raporda “kirletici elit” olarak tanımlanan en zengin yüzde 5’lik kesimin, 1990-2015 yıllarında karbon emisyonu artışının yüzde 37’sinden sorumlu olduğu açıklandı.

Raporu yazan komisyon, SUV tipi (Spor Amaçlı Taşıt) araç kullananlara ve çok sık uçakla seyahat edenlere davranışlarını değiştirmeleri için çağrıda bulunuyor.

Hükümete çağrı

Bireylerin çevreyle ilgili davranışlarını inceleyen 31 araştırmacı tarafından hazırlanan raporda, “Paris İklim Anlaşması hedefleri, özellikle de toplumun en zengin kesiminin yaşam tarzı ve davranışları üzerinde köklü değişiklikler olmadan başarılamaz” denildi.

Raporu hazırlayan komisyon, Birleşik Krallık hükümetine de iklim kriziyle mücadele konusunda atılması gerekli bazı adımlar hakkında tavsiyelerde bulundu.

Hükümetin, özel bir tüketim vergisi olan yolcu taşımacılığı vergisinin iptal edilmesi kararından geri dönmesi istendi. Söz konusu vergi, 1994 yılından beri uygulanan ve ilerleyen dönemlerde iklim kriziyle mücadele amacına yönelik bir uygulama olarak kabul ediliyor.

Hükümete yakın geçmişte geri çekilen “Yeşil Konut” hibelerinin yeniden düzenlenmesi için de çağrıda bulunuldu. Yeşil konut hibeleri, düşük karbon salımının hedefi doğrultusunda evlerde yapılacak düzenlemeler için ev sahiplerine destek vermeyi planlıyordu.

‘Aşırı tüketimi kısmamız gerekli’

Zengin kesimlerin yaşam tarzını vurgulamasına ilişkin eleştiriler, karbon salınımını azaltmanın en iyi yolunun teknolojik gelişmelerle olacağını savunsa da, raporun baş yazarı Sussex Üniversitesi‘nde görevli Prof. Peter Newell, daha güçlü bir eyleme ihtiyaç duyulduğunu ifade etti:

Teknolojik iyileştirmelerden ve daha verimli ürünlerden yanayız. Ama daha güçlü bir eyleme ihtiyaç duyduğumuz da açık. Çünkü karbon salımını gittikçe artıyor. Aşırı tüketimi kısmamız gerekiyor ve bunun en doğru başlangıç noktası, kirletici elitin aşırı tüketimi.”

‘İsterlerse en iyi yalıtıma sahip olabilirler’

Prof. Peter Newell, en zenginlerin karbon salımında en büyük etkiye sahip olduğunun altını çizdi ve şu açıklamalarda bulundu:

Bu insanlar en sık uçuş yapan, en büyük arabaları kullanan ve en büyük evlerde oturan kişiler. Evlerini rahatlıkla ısıttıkları için izolasyonun iyi olup olmadığıyla pek ilgilenmiyorlar. Ancak isterlerse en iyi yalıtıma ya da güneş panellerine sahip olabilirler.”

‘Az uçmaları, az araba kullanmaları gerekiyor’

Prof. Newell, çok zenginlerin çevreye verdikleri zararı ağaç dikmeyle kapatmaya çalıştıkları, ancak bunun ne kadar yararlı olduğunun tartışmaya açık olduğunu ifade etti:

Uçak kullanımı çok fazla olan zenginler, çevreye verdikleri zararı ağaç dikme projeleri ve benzeri faaliyetlerle telafi etmeyi düşünebiliyor. Ancak bu projelerin ne kadar yararlı olduğu oldukça tartışmalı.

Zenginlerin basitçe az uçması, az araba kullanması gerekiyor. Elektrikli bir SUV araca sahip olsalar bile bu, enerji sisteminde gedik açıyor.”

‘Yeşil teknolojileri özendirmek daha etkili’

Muhafazakar milletvekili ve uzmanlardan oluşan Muhafazakar Çevre Ağı‘ndan Sam Hall, raporda zenginlerin gerekli adımları atmasına yönelik ifadeler yerine, yeşil teknolojileri özendirmenin daha etkili olduğunu ileri sürdü:

Karbon salımını azaltmanın adil biçimde olmasını vurgulamak doğru.

Politikalar, çeşitli teşvik ve düzenlemeler yoluyla çevreci ekonomiye geçişi kolaylaştırabilir. Ancak ağır cezalar ve yaşam tarzı kısıtlamaları yerine yeşil teknolojileri özendirmek, kamuoyu desteğini almak bakımından daha elverişli ve etkili görünüyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.