Rapor: İklim krizi uluslararası alanda gerilimlere yol açacak

Raporda, ülkeler ekonomilerini korumaya ve yeni teknoloji geliştirmede avantajlı konuma geçmeye çalışacakları da kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbaratı tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği ile ilgili Ulusal İstihbarat Tahmini” raporunda iklimin 2040 yılına kadar ulusal güvenlik üzerindeki etkisi incelendi.

ABD’deki 18 istihbarat kuruluşunun toplu görüşünün yansıtıldığı 27 sayfalık değerlendirmede, iklim krizinin uluslararası alanda gerilimlere yol açacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporun Glasgow‘da yapılacak COP26 İklim Zirvesi‘nden hemen önce yayınlanması da dikkat çekti.

‘Orta Doğu ülkelerini daha da zorlayacak’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, raporda ülkelerin iklim kriziyle mücadele noktasında anlaşmazlık yaşayacakları ifade edilirken, iklim krizinin etkilerinin ise en çok yoksul ülkelerde hissedileceği kaydedildi.

Rapor ayrıca, fütürist jeo-mühendislik teknolojilerinin bazı ülkeler tarafından tek başına kullanılmaya başlanması durumunda ortaya çıkabilecek riskler konusunda da uyarıyor.

20’den fazla ülkenin toplam ihracat gelirlerinin yüzde 50’sinden fazlasının fosil yakıtlara bağlı olduğu hatırlatılırken, bazı ülkelerin önlem almaya direnebileceği de kaydedildi.

Ayrıca, “Fosil yakıt gelirlerindeki düşüş, iklimin etkilerini daha yoğun hissedeceği tahmin edilen Orta Doğu ülkelerini daha da zorlayacaktır” ifadeleri de kullanıldı.

Risk altındaki 11 ülke

ABD istihbarat kuruluşları; enerji, gıda, su ve sağlığın özellikle risk altında olduğu 11 ülke ve iki bölge tanımlıyor.

11 ülkeden beşi Güney ve Doğu Asya‘daki Afganistan, Burma, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore. Dördü Orta Amerika ve Karayipler‘de bulunan Guatemala, Haiti, Honduras ve Nikaragua. Diğer ülkeler ise Kolombiya ve Irak. Ayrıca, Orta Afrika ve Pasifik‘teki küçük devletler de risk altında.

Rapora göre, bu ülke ve bölgeler daha yoksullar ve koşullara uyum sağlama konusunda daha az yetenekli olma eğilimindeler. Bu da istikrarsızlık ve iç çatışma risklerini artıracak. İstikrarsızlık, özellikle mülteci akınları şeklinde kendini gösterebilir ve ABD’nin güney sınırına baskıya neden olabilir.

Öte yandan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘da, yüzey su kaynaklarının yaklaşık yüzde 60’ı birden fazla ülkenin sınırlarına girdiği için suya erişimde de sorunlar yaşanacak.

Pakistan ve Hindistan‘ın uzun süredir süren su sorunları devam ederken, Mekong Nehri havzasının Çin ile Kamboçya ve Vietnam arasında sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor.

Kuzey Kutbu da, buzulların erimesi nedeniyle daha erişilebilir hale geldiği için en çok sorunun yaşanacağı yerlerden biri olması tahmin ediliyor. Buzulların erimesi yeni nakliye yolları açılması ve balık stoklarına erişimi sağlasa da, aynı zamanda ordular bölgede ilerledikçe hata riski de ortaya çıkabilir.

Rapor, bu sorunlardan kurtulmanın bazı yolları olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de çığır açan teknolojilerin kullanımı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR