DünyaEnerjiManşet

Rapor: Elektrikli araçlar 2025 yılına kadar Avrupa’da en çok talep edilen araç olacak

0

Elektrikli Ulaşım Platformu tarafından yayımlanan ve Element Energy tarafından yürütülen rapora göre, elektrikli araçlar 2025 yılına kadar Avrupa’da en çok talep edilen araç olacak.

Araştırma, Avrupa genelinde yeni otomobil satın alan 14 bin tüketiciyle gerçekleştirildi.

Tüketiciler elektrikli araçlara hazır

Tüketicilerin elektrikli araçlara geçişini değerlendiren rapor, tüketicilerin elektrikli araçlara hazır olduğunu gösteriyor.

Tüketicilerin tercihlerinde önemli değişiklik olduğunu kaydeden araştırma, katılımcıların üçte ikisinin günümüzde bir elektrikli araca sahip olduğunu ya da satın almayı düşündüğünü de ortaya koyuyor.

Tüketicilerin satın alma kararında en önemli etkenden ilkinin maliyet olduğu görülüyor.

Raporda aynı zamanda, elektrikli araçların fiyat paritesi içten yanmalı motorla çalışan araçlara ulaştığında, piyasanın hızla elektrikli araçlar lehine evirileceği belirtiliyor.

Bu bulgular, Avrupa’daki otomobiller ve kamyonetleri kapsayan karbondioksit standartlarına ilişkin yeni düzenlemelerin önemini de doğruladı. Yeni binek otomobillerin ve minibüslerin saldığı karbondioksit emisyonlarına yönelik hazırlanan ve önemli değişiklikler öngören bu yeni düzenlemenin, elektrikli araçların piyasadaki alımını desteklemesi öngörülüyor.

‘Elektrikli araçlara geçiş beklenenden daha hızlı gerçekleşiyor’

Elektrikli Ulaşım Platformu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Amélie Pans ise, elektrikli araçlara geçişin endüstri ve karar vericilerin beklentisinden daha hızlı gerçekleştiğine vurgu yaptı:

Elektrikli araçlara geçiş, endüstrinin ve karar vericilerin beklentisinden daha hızlı gerçekleşiyor. Tüketicilerin taleplerini karşıladığımızdan emin olmak için hepimizin uygun şekilde yanıt vermemiz gerekiyor.

Avrupa’nın neresinde yaşarsa yaşasın herkesin, elektrikli araçlara dilediği zaman geçmesini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu.”

‘E-yakıtların tüketicilere fayda sağlamadığını görüyoruz’

Çalışma, aynı zamanda tüketicilerin elektrikli araçları e-yakıtlarla çalışanlara kıyasla tercih edeceğini gösteriyor. E-yakıtların maliyetine ilişkin iyimser senaryolar da dahil, bu yakıtların piyasaya sürülmesi halinde araçların kullanım maliyeti artıyor. Bu durumun, yeni otomobil alıcılarının elektrikli araçlara geçmesi için teşvik sağlayacağı öngörülüyor.

Pans konuyla ilgili, “Bu raporda e-yakıtların tüketicilere fayda sağlamadığını ve tüketicilerin bunu istemediklerini görüyoruz. Hükümetlerin, yatırımlarını bu yakıtlar yerine, piyasadaki elektrikli araçların kısa vadede artmasına yönelik ve bu araçların satın alma fiyatını içten yanmalı motorla çalışan araçların paritesine çekmeye odaklamalıdır” dedi.

Kamu şarj noktaları kritik önemde

Günümüzde şarj istasyonlarına erişim algısı, elektrikli araç talebine engel oluşturmasa da, çalışma kamu şarj noktalarının devreye alınmasının hızla gerçekleşmemesi durumunda, elektrikli ulaşıma geçişin baltalanabileceğini gösterdi.

Pans ise son olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Avrupa Birliği’nin Alternatif Yakıtlar Altyapısı ve Binalarda Enerji Performansı direktifleri doğru zamanda revize ediliyor. Kamu ve özel sektör şarj istasyonlarına erişimin kolaylaştırılmasını da içeren güçlü bir şarj ağı, herkesin elektrikli ulaşımdan fayda sağlaması için önem taşıyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.