ManşetEditörün SeçtikleriFoto Galeri

Raman Dağı’ndan sis denizine bakmak [Fotoğraf öyküsü]

0

Foto Haber: Metin Yoksu

Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin sınırları içinde yer alan Dicle Vadisi’nin başlangıç kısmı olarak da kabul edilen bölgesi, Raman Dağı’nın da başlangıç yeri olan Batman sınırları içinde bulunan Oymataş (Bedia) köyüdür.

Aynı zamanda sıra dağ olan ve kimi kaynaklara göre yaklaşık iki yüzyıldır bölgede yaşayan Rami Aşireti’nden adını alan Raman Dağı’nın sınırları antik kent Hasankeyf’e kadar uzanıyor.

Batı Raman ve Doğu Raman diye ikiye ayrılan sıra dağların dik yamaçlarının yanı sıra üzerinde düz araziler de bulunuyor. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerinde sınır hattı olan sıra dağlar Meymuniye ve Serekanî köylerinin yer aldığı boğaz kısmında ikiye ayrılıyor.

Dağın her iki kısmında 1940’lı yıllardan bu yana ise petrol çıkarılıyor. Her ne kadar dağ petrol ile anılsa da doğal güzelliği ve Dicle Vadisi’ni görüş biçimi ile de seyrine eşsiz manzara keyfi sunuyor.

Özellikle yılın bu dönemlerinde ise Meymuniye (Demirbilek) köyünden Batı Raman’a çıkıp sis bulutu izlenebilir.

Zorlu bir patika yolculuğun ardından dağa çıkılabilirken, araçlar ile de Batı Raman Dağı’nın çoğu noktasına gidebilirsiniz. Tabi yanınızda bir rehber olmazsa kendinizi yasaklı alanda bulabilirsiniz. Çünkü dağın birçok noktasında çıkartılan petrol nedeni ile birçok alana giriş yasak.

Dağın en güzel noktalarından biri de 1288 metre rakımın olduğu alan. Buradan hem Dicle Vadisi’nin kıvrımlarının yanı sıra Hasankeyf’i dahi görmeniz mümkün.

Özellikle yılın bu dönemlerinde görülen sis denizi, görenlerin hayran kalmasına neden olurken maalesef sis denizinin bulunduğu alanda nehrin sesini ve vadide esen hafif rüzgarı hissedemiyor. Ilısu Barajı nedeni ile göle dönüşen alanda Dicle ise nehir statüsünü bu yıl kaybetti.

Doğa Derneği tarafından “Önemli Doğa Alanları” arasında yer alan Dicle Vadisi, baraj nedeni ile yok edilirken içinde barındırdığı canlı türlerinin yaşam alanları da tehlikeye girdi. Batı Raman Dağı’nı en bakir alanı arasında bulunan bu bölge ise canlıların bugünlerde sığınağı olmuş durumda.

Bugüne kadar vadi boyunca yaşayan canlı türleri hakkında net bir araştırma ise yapılmadı. Dağın bu kısımlarında küme halinde ve tek tek bulunan meşe ağaçlarının meyveleri dalından düşüp canlılara yiyecek olurken ağaç dalları ise birçok canlı türüne burada yuva oluyor.

Sis denizinin ortasında kalan ağaçların seyri ise görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Comments

Comments are closed.