EnerjiManşet

Radyoaktif toprak torbada da durmuyor

0

Fukushima bölgesinde yaşayan bir Japon vatandaşından twit; “Yetkililer topu topu 3 defa buraya ölçüm yapmaya geldi, buna rağmen her seferinde ölçüm sonuçları bir öncekinden fazla çıktı. Radyasyonun yüksek çıktığı yerlerdeki toprağı sıyırıp torbalara doldurdular fakat bu bölgede kontamine atıkların toplandığı torbalarda yırtıklar oluşuyor . Anlaşılan o ki radyasyondan arınmak mümkün değil,radyasyondan kurtulmak sadece bir hayal! ”

radyoaktif toprak torbaları

Bu bölgede torbalarda biriktirilen radyoaktif madde içeren toprak , Fukushima bölgesinden çıkarıldı. Radyoaktif madde içermesi sebebiyle üst katmandaki toprağın alınarak torbalara doldurulmasının ardından torbalarda yer yer yırtıklar tespit edildi .

Çevre gönüllülerinden alınan bilgiye göre torbalar gerek topraktan çıkan gaz gerekse toprakla beraber alınan bitkilerin etkisiyle deformasyona uğradı .

İçine toprak doldurulan plastik çöp torbalarından yaklaşık 140 000 adet bulunuyor. Fukushima genelinde 600 geçici depolama alanı var ve 1 torba 1m × 1m ebatında hacmi ise 1 ~ 1.5 ton alabiliyor .Bir torbanın ömrü 3-5 yıl arasında değişiyor. Japon hükümeti,henüz giderek artan miktardaki radyoaktif madde içerdiği için toplanan ve biriktirilen toprak atıkların ne yapılacağına dair bir çözüm önerisi sunmuş değil.

(fukushima-diary/ Pınar Demircan)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.