Radyoaktif toprak torbada da durmuyor

Fukushima bölgesinde yaşayan bir Japon vatandaşından twit; “Yetkililer topu topu 3 defa buraya ölçüm yapmaya geldi, buna rağmen her seferinde ölçüm sonuçları bir öncekinden fazla çıktı. Radyasyonun yüksek çıktığı yerlerdeki toprağı sıyırıp torbalara doldurdular fakat bu bölgede kontamine atıkların toplandığı torbalarda yırtıklar oluşuyor . Anlaşılan o ki radyasyondan arınmak mümkün değil,radyasyondan kurtulmak sadece bir hayal! ”

radyoaktif toprak torbaları

Bu bölgede torbalarda biriktirilen radyoaktif madde içeren toprak , Fukushima bölgesinden çıkarıldı. Radyoaktif madde içermesi sebebiyle üst katmandaki toprağın alınarak torbalara doldurulmasının ardından torbalarda yer yer yırtıklar tespit edildi .

Çevre gönüllülerinden alınan bilgiye göre torbalar gerek topraktan çıkan gaz gerekse toprakla beraber alınan bitkilerin etkisiyle deformasyona uğradı .

İçine toprak doldurulan plastik çöp torbalarından yaklaşık 140 000 adet bulunuyor. Fukushima genelinde 600 geçici depolama alanı var ve 1 torba 1m × 1m ebatında hacmi ise 1 ~ 1.5 ton alabiliyor .Bir torbanın ömrü 3-5 yıl arasında değişiyor. Japon hükümeti,henüz giderek artan miktardaki radyoaktif madde içerdiği için toplanan ve biriktirilen toprak atıkların ne yapılacağına dair bir çözüm önerisi sunmuş değil.

(fukushima-diary/ Pınar Demircan)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Nihai anlaşma sağlandı: Yılda 300 milyar dolar iklim finansmanı

Bakü'deki COP29 uzun tartışmaların ardından ve protestolar eşliğinde gelişmekte olan ülkelere yönelik iklim finansmanı için yılda 300 milyar dolar taahhüdüyle sona erdi. Hedef 2035'e kadar 1,3 trilyon dolar.

[COP29] Başkanlığın yeni finansman teklifine eleştiri yağdı: Şaka ile hakaret arasında bir şey!

Nihai metin taslağında gelişmiş ülkelere yönelik iklim finansmanı için 250 milyar dolar teklif edilmesi bu ülke temsilcileri ve sivil toplumu ayağa kaldırdı: Sorumsuz ve ahlaksızca!

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR