Putin’e görevi bıraktıktan sonra da dokunulmazlık verecek yasa Meclis’ten geçti

Tasarı, sonrasında üst meclis Federasyon Konseyi'ne gönderilecek. Burada da kabul edilirse tasarı Putin'in masasına gelecek ve onun imzasıyla yürürlüğe girecek.

Rusya‘da ülkenin devler başkanlarına ve ailelerine görevi bıraktıktan sonra da tam dokunulmazlık tanıyacak yasa tasarısı Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Birleşik Rusya Partisi‘nin çoğunlukta olduğu alt meclis Duma’da onaylandı.

Tasarı, sonrasında üst meclis Federasyon Konseyi‘ne gönderilecek. Burada da kabul edilirse tasarı Putin’in masasına gelecek ve onun imzasıyla yürürlüğe girecek.

T24’ün aktardığına göre muhalif lider Aleksey Navalny duruma tepki göstererek, “Putin’in neden şimdi dokunulmazlık yasasına ihtiyacı var? Diktatörler kendi özgür iradeleriyle görevini bırakabiliyor mu?” şeklinde bir tweet attı.

Yasa ne sağlıyor?

Tasarının kabul edilmesi durumunda Rusya devlet başkanları ve ailelerinin evleri aranamayacak, bu isimler sorgulanamayacak ve mal varlıklarına el koyulamayacak.

Hayatta olan ve bu tasarıdan faydalanabilecek isim eski Rusya lideri Dimitri Mehvedev. Mihail Gorbaçov ise görevini Sovyet Birliği döneminde yürüttüğü için dokunulmazlıktan faydanalamayacak.

‘Vatana ihanet’te dokunulmazlık kalkabilir

Tasarıya göre eski başkanların sadece “vatana ihanetten” suçlu bulunmaları durumunda dokunulmazlıkları kaldırılabilecek. Mevcut olarak devlet başkanlarının sadece görevde oldukları sürece dokunulmazlığı bulunuyor.

Duma, eski başkanlara görevi bıraktıktan sonra Federasyon Konseyi’nde kalıcı bir koltuk verecek yasa tasarısını da ilk oylamada geçirdi.

Yasa tasarıları Putin’in yakında görevi bırakacağı tartışmalarını tekrar alevlendirdi, ancak Kremlin Rus liderin sağlık durumunun iyi olduğunu savunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR