ManşetDünya

Putin Kızıl Meydan’da konuştu, G7 ülkeleri Rus petrolünü durdurma sözü verdi

0
Fotoğraf: Alexander Zemlianichenko / AP

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali iki aydan uzun süredir devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı‘nın sonu olarak kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü için Moskova Kızıl Meydan‘da büyük bir askeri geçit töreni düzenledi.

Ukrayna ise İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu kutlamak için her yıl yapılan  kutlamaları sıkıyönetim nedeniyle iptal ettiğini açıkladı. Kiev’de şehrin belediye başkanı Vitali Klitschko, sakinleri toplantı yapmamaya çağırdı.

 1945 yılında Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’nı yenilgiye uğrattığı 9 Mayıs, İkinci Dünya Savaşı’nın sonu kabul ediliyor.

Ukrayna ‘müdahalesi’ tek doğru karardı

Moskova’daki törende  yaptığı konuşmada Putin, “Batı’nın Rusya’yı işgal etme planı” olduğu için Ukrayna’ya “müdahale” etmek zorunda kaldıklaırnı söyledi. Bu “müdahalenin tek doğru karar olduğunu söyleyen Putin, NATO sınırlarımızda tehlike yaratıyordu. Küresel bir savaş tekrar yaşanmamalı” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da ölen Rus askerlerinin”vatanlarını savunmak için savaştığını” ve ailelerine yardım yapılacağını belirten Putin, kalabalığı da “Rusya için! Zafere! Yaşasın!” sözleriyle selamladı.

Putin’in bugünkü konuşmasında, Ukrayna’da Rus ordusu kontrolüne geçen bölgelerden hareketle zaferini ilan edebileceği beklentisi vardı.

Luhansk’ta okul bombalandı: 60 kişi öldü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, şiddetli çatışmaların devam ettiği Luhansk bölgesinde bir okula atılan bomba sonucu 60 civarında kişinin öldüğünü açıkladı.

Luhansk bölgevalisi Serhiy Gayday, neredeyse tüm köy halkının sığındığı binanın enkazından 30 kişinin sağ çıkarıldığını duyurmuştu.

İtfaiye ekipleri bomba sonucu çıkan yangnın dört saatte kontrol altına alınabildiğini söylerken Gayday, “Askerleri değil savunmasız çocukları öldürüyorlar. Bunu kim yapabilir” diye tepki gösterdi.

G7 ülkeleri Rus petrolünü yasaklama sözü verdi

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD‘den oluşan G7 topluluğu, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile çevrimiçi gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’ya yaptırımları ağırlaştırarak Rusya’dan petrol ithalatını durdurma sözü verdi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, bu yasağın “zamanında ve düzenli bir şekilde ve dünyanın alternatif kaynakları güvence altına alması için zaman sağlayacak biçimde” uygulanacağı söylendi.

Petrol, Rusya için en büyük ihracat kalemi. Yasaklanması durumunda Moskova büyük bir ekonomik darbe alabilir, ancak Avrupa’nın bazı kısımları Rus petrolünee büyük ölçüde bağımlı.

Rusya’dan nispeten az miktarda enerji kaynağı ithal eden ABD, Rus petrol ve gazının ithalatını daha önce yasaklamıştı. Fakat ham petrol ithalatının yaklaşık dörtte birini Rusya’dan sağlayan Avrupa Birliği, Rus petrolünü aşamalı olarak durdurma planlarını da açıkladı, ancak kararı resmileştirmek için hala görüşmelerde bulunuyor.

Birlik ülkelerinin bir kısmı kısa vadede ithalatı kesmeyi düşünemeyecek kadar Rus gazına bağımlı olsa da, uzun vadede bağımsız hale gelme planlarını ortaya koyuyor.

G7 ayrıca, Rusya’nın bağımlı olduğu kilit hizmetlerin sağlanmasını durdurmak ve Putin’i destekleyen mali seçkinlere ve aile üyelerine yönelik yaptırımları sertleştirmek için adımlar atacağını ve Ukrayna’ya yönelik milyarlarca dolarlık askeri yardımın artacak süreceğini kaydetti.

Açıklamada, Zelenski’ye “Ukrayna’nın özgür ve demokratik geleceğini güvence altına almasına yardımcı olmak için daha fazla taahhütte bulunmaya hazır olduklarına” dair güvence verildiği söylendi:

“Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşını kazanmaması gerektiği konusundaki kararımızda birleştik. Bunu İkinci Dünya Savaşı’nda özgürlük için savaşan herkesin anısına borçluyuz. Putin’in eylemleri, Rusya’ya ve halkının tarihi fedakarlıklarına utanç getiriyor.”

Açıklamada ayrıca savaşın enerji, gıda başta olmak üzere tedarik zincirlerinin işleyişini küresel ölçekte aksattığı, hazırlıksız ülkelerin bundan çok etkileneceğine değinildi.

Beyaz Saray‘dan yapılan açıklamada da üç Rus devlet televizyonuna karşı yeni yaptırımlar duyurdu ve Amerikalıların Rusya’daki herhangi birine muhasebe veya danışmanlık hizmeti vermesini yasakladı. Söz konusu televizyonların ise Channel One Russia, Russia-1 ve NTV.

Birleşik Krallık da Ukrayna’ya mevcut yardımın neredeyse iki katı olan 1,6 milyar dolar ek yardım ve askeri destek teklif edeceğini söyledi.

Mauripol’de son sivil tahliyesinin ardından…

Mariupol‘deki bir çelik fabrikasının altındaki sığınaklardan son siviller tahliyesinin ardından kente giden yol işaretlerini değiştirmek için Rus askerleri gönderildi, Ukraynaca ve İngilizce yazılar kaldırılıp yerine Rusça yazıldı. 

Deniz kıyısındaki çelik fabrikası, Mariupol’un Rus kontrolünde olmayan tek bölümüydü. Yeraltındaki tüneller ve sığınaklar sayesinde birçok sivil, büyük ölçüde tahrip olan kentteki bombardımanından korunmak için en güvenli yer olarak buraya sığınmıştı.

Fotoğraf: Francisco Seco / AP

Ancak Rus güçlerinin elindeki diğer bölgelerden tahliye konvoyuna katılmak isteyen yüzlerce kişi, Rusya ve Ukrayna’nın tahliye konusunda anlaşmaya varamaması üzerine geride kalmak zorunda kaldı. Diğer siviller otobüslerle Zaporizhzhia kentine götürüldü.

Birleşmiş Milletler (BM)İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani, “Genel olarak 10 günlük bir süre içinde çok karmaşık, yüksek riskli, çok hassas güvenli geçiş operasyonlarına toplam 600 kişiyi getirmeyi başardık. Daha fazla sivili getirmeyi umuyoruz” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.