2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Prof. Naci Görür, Bingöl ve Adana için deprem uyarısında bulundu

0
Kaynak: USGS

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl ve Adana için deprem konusunda uyarıda bulundu. Hatay’da deprem olabileceğini daha önce söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, Hatay’da bundan daha büyük bir depremin beklenmediğini belirterek Bingöl ve Adana’ya yönelik uyarısını yineledi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da Bingöl’le ilgili uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, TGRT televizyonunda yaptığı açıklamada, “Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde sadece Bingöl Karlıova hariç çok büyük ölçüde enerjisini boşalttı diye düşünüyorum. Bir Adana yöresi kaldı, bu Doğu Anadolu fayının bir uzantısı. Adana’da da belli büyüklükte bir deprem bekliyoruz” dedi.

Hatay konusundaki uyarısını hatırlatan Görür, “Maraş depremleri olduğu zaman iki yere dikkat çektik. Bir dedik Adana havzasına dikkat edin ve Hatay’a dikkat edin. Uyarma nedenimiz de çok basit, herhangi bir yerde doğrultu atımlı fayda deprem olursa enerjinin bir kısmı da güneyine nakledilir. Maraş civarında depremler olunca onun güneyinde kabaca Hatay ve Adana var. Her iki tarafı da uyardık” ifadelerini kullandı.

Görür, “Şimdi 6.4 oldu, ben bundan sonra daha büyük bir deprem burada olacağını sanmıyorum. Bu Doğu Anadolu fayı büyük ölçüde sadece Bingöl Karlıova hariç çok büyük ölçüde enerjisini boşalttı diye düşünüyorum. Bir Adana yöresi kaldı, bu Doğu Anadolu fayının bir uzantısı. Adana’da da belli büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Bu da gerçekleşirse tahmin ediyorum ki Doğu Anadolu fayı ve Ölüdeniz fayı bizim Türkiye sınırları içerisinde enerjinin önemli bir kısmını boşaltarak bir suskunluğun içerisine girecek demektir. Kıbrıs’ta da doğrusu biz bu Maraş depremlerinin ardından bir hareketlilik bekliyoruz. Kıbrıs’ın özellikle kuzey kesimlerinde olabilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ercan’dan Bingöl uyarısı

Halk TV canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Maraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından Bingöl Palu merkezli bir deprem gerçekleşebileceği uyarısında bulundu. Ercan, şunları söyledi:

“Şimdi yeni bir deprem… Tabii benim buradaki konuşmalarım bazen bizi dinleyen kişiler tarafından korku yaratır ama bilimsel gerçekleri söylemezsek olmaz. Palu Bingöl, bana göre potaya girmiştir. Çoğunun dikkatini çekmedi ama geçen akşam Palu’da 5 büyüklüğünde deprem oldu. Kimsenin dikkatini çekmedi. Arkasından 4.5, 4.3 büyüklüğünde depremcikler oluyor. Bu çok olağan. Çünkü Kahramanmaraş depreminden sonra gerginliğin bir kısmının Hatay, Adana ve Osmaniye’ye doğru kaydığını belirtmiştim. İşte onun sonucunda 6.4 oldu.”

You may also like

Comments

Comments are closed.