2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Prof. Dr. Naci Görür’den İstanbul’un depreme hazırlanması için yedi öneri

0

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul‘un olası bir depreme hazırlanması için önerilerilerde bulundu. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı önerilerin idareci ve siyasilere yönelik olduğunu belirterek “Yazarsam belki okurlar diyorum” ifadelerini kullanarak eleştiride bulundu:

“Bizim öyle danışma komisyonlarına seçilmemizden bir şey çıkmıyor. Kendi bildiklerini yapıyor, bizi de süs gibi vitrine koyuyorlar.”

İstanbul’dan Anadolu‘ya göçün hızlandırılması gerektiğini belirten Görür, sanayi kuruluşlarıyla organize sanayi bölgelerinin de Anadolu’ya taşınmasını önerdi.

İstanbul’un altyapısının ve binaların güçlendirilmesinin önemini vurgulayan Görür’ün önerileri şunlar:

  1. İstanbul ve yakın çevresindeki çoğu sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgeleri Marmara Bölgesi’nin dışına çıkartılmalı, bunun için Anadolu’da uygun ortamlar hazırlanmalı ve teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir.
  2. İstanbul’a nüfus celbedecek olan yatırımlar durdurulmalı ve İstanbul’dan Anadolu’ya göç hızlandırılmalı ve devlet eliyle özendirilmelidir.
  3. İstanbul’da daha fazla bina ruhsatı verilmemeli imar ve iskan kısıtlanmalıdır.
  4. İstanbul’da altyapı ve yapı stoku hızla elden geçirilmeli ve deprem dirençli yapılmalıdır.
  5. Bu işleri aksatacak yasalar yerine yenileri çıkartılmalıdır.
  6. Bina muayeneleri vatandaş isteğine bağlı olmadan bizzat ve hızla devlet eliyle geçekleştirilmelidir.
  7. Depreme dirençsiz binalar bizzat devlet tarafından dirençli hale getirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Eğer vatandaş da işin içine sokulacaksa, uzun süreli ucuz kredi verilmelidir.

You may also like

Comments

Comments are closed.