İklim KriziManşetTürkiye

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu: İklim krizi ve kuraklık hayatlarımıza yeni normaller getirecek

0

Meteoroloji‘nin nisan ayındaki kuraklık ve sıcaklık raporunda yer alan verilere göre, Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Ege’nin güney kesimlerinde şiddetli, çok şiddetli ve olağanüstü kuraklık görüldü.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, küresel iklim krizi ve kuraklık sorununun aynı pandemide olduğu gibi hayatlarımıza yeni normaller getireceğini söyledi.

‘Beklenenin ötesinde kuraklık yaşanacak’

BirGün‘de yer alan habere göre, Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, kuraklık sorununun özellikle 2030 yılından sonra en üst seviyeye ulaşacağını tahmin ettiğini, ancak şu anki durumun bu sürecin hızla yaşanacağını gösterdiğini ifade etti:

Beklenenin çok daha ötesinde kuraklıkta yaşanacak. Kuraklık sorunu yaşayacağız ama 2030’dan sonra pik seviyelere çıkacağını düşünüyordum.

Ama görünen tablo bugünden bunları beklenenin ötesinde hızla bu süreci yaşayacağımızı bize işaret ediyor. Van Gölü’nün bu mevsimde yağışlar ve eriyen kar suları ile maksimum seviyede olması gerekiyordu fakat şu anda kıyılarda durum tam tersi. Geriye doğru çekilme devam ediyor. Bu bize buharlaşmanın boyutunu gösteriyor. Van Gölü’nde ki bu taşlar normalde bu aylarda sular altında kalırdı. Maalesef şu anda görebiliyoruz.”

‘Hayatımıza yeni normaller sokacak’

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, bundan sonra yaşanacak sürecin ve kuraklığın hayatlarımıza yeni normaller sokacağını kaydetti:

Su ile ilgili hayatımızda karşılaşacağımız şeyler var. Bundan sonra yaşanacak süreç ve kuraklık hayatımızda yeni normaller sokacak. Yani içme ve kullanma suyunun kullanımı, yağış ile ilgili çok şeyin değişeceğini düşünüyorum. Kuraklığın hayatımızda değişikliğe neden olacağını ve sadece bölge için değil tüm dünya için böyle olacak.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.