Dünya

Portekiz’i Sarsan Sübyancılık Skandalı

0

Portekiz’de beş yılı aşkın süredir mahkemesi süren sübyancılık davasında yargıçlar bugün kararlarını açıklarken bütün ulus dikkat kesildi.

Yargıçlar, sanık sandalyesindeki yedi kişiden altısına hapis cezaları verdi.

Savcılar, çocukları cinsel yönden istismar eden çetenin 2002 yılında ortaya çıkarılınmasına değin on yıllardır ülkede faaliyet gösterdiğini söylüyor.

Hüküm giyenler arasında Portekiz toplumunun yakından tanıdığı ünlü isimler var.

Skandalın odağındaki kurum, 4 bini aşkın yoksul veya kimsesiz çocuğa kalacak yer ve eğitim sağlayan devlete bağlı Casa Pia adlı sosyal hizmet ağıydı.

Aralarında eski bir televizyon sunucusu olan Carlos Cruz’un, eski büyükelçi Jorge Ritto’nun ve Casa Pia örgütünün eski başkan yardımcısının da bulunduğu yedi sanık, bakım için devlete emanet edilen çocuklara yönelik 800’ü aşkın ayrı suçtan dolayı mahkemeye sevkedilmişti.

Casa Pia’da eskiden şoför olarak çalışan 53 yaşındaki Carlos Silvino sübyancılık çetesinin elebaşı olduğu iddiasıyla sanık sandalyesindeydi.

Carlos Silvino, çocukları istismar ettiği ve diğer sübyancılara çocuk sağladığı gerekçesiyle 18 yıl hapse mahkum edildi.

Sunucu Carlos Cruz ve bir doktor olan Joao Ferreira Diniz, 7 yıl hapis cezasına çarptırılırken, emekli büyükelçi Jorge Ritto 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı.

Sübyancı çetesinde yer almakla suçlanan avuat Hugo Marcal 6 yıl 2 ay, eski Casa Pia yöneticisi Manuel Abrantes 5 yıl 9 ay hapis yatacak.

68 yaşındaki kadın sanık Gertrude Nunes, İspanya sınırı yakınlarındaki evini sübyancıların kullanımına açtığı iddiasıyla yargılanıyordu. Mahkeme beraatine karar verdi.

Casa Pia’da çocukların cinsel istismarının 1970’li yılların ortalarından beri sürdüğü ortaya çıktı.

Yetkililerin ancak 2002 yılında haberdar olduğu iddialar ardından soruşturmanın giderek uzaması Portekiz kamuoyunda sabırsızlık yaratmış, mahkeme sürecine ilişkin şüpheler uyandırmıştı.

Çağrılan tanık sayısının büyüklüğü ve hukuki süreç gereği bir dizi ertelemenin yaşanması sonucunda, dava çok yavaş ilerledi.

İlk başta soruşturma kapsamında olan Sosyalist bir milletvekili ile eski bir bakan hakkındaki iddiaların, soruşturmanın ilerleyen safhalarında düşürülmesi, mahkemenin siyasi baskılara maruz kaldığı iddialarını gündem getirmişti.

Casa Pia’da çocukken cinsel istismara uğradıklarını söyleyen ve şu an yaşları 16 ila 22 arasında değişen 31 çocuğun avukatlığını üstlenen Miguel Matias, mahkeme sürecinin yavaş işlemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmekle birlikte, kararı memnuniyetle karşıladı.

Cinsel istismara uğrayan çocukların avukatları, eski şoför Carlos Silvino’nun kendisine yöneltilen suçlamaların çoğunu kabul etmesi ve mahkemeye verdiği ifadesinde diğer sanıklara yöneltilen iddiaları da doğrulamasının davanın ilerleyişinde kilit rol oynadığını söylüyor.

Şoför haricinde, kalan sanıkların hepsi, suçsuz olduklarını savunuyorlardı.

2002 yılında skandalın ortaya çıkmasında rolü olan eski Casa Pia öğrencisi Pedro Namora, ”Bütün Portekiz duysun, çocukların anlattıkları herşeyin doğru olduğunu kanıtlandı” diyerek tepki verdi.

Sübyancılık davası, Portekiz tarihine en uzun süreli hukuk mücadelelerinden biri olarak geçecek.

Dava sırasında sübyancıların kurbanları, karanlık mahzenlerde, arabalarda ve terkedilmiş evlerde sanıklar tarafından çocuk yaştayken nasıl tecavüze uğradıklarını anlattılar. (BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.