ManşetEnerjiİklim Krizi

Portekiz’de bir aydır, Birleşik Krallık’ta 28 gündür kömürden elektrik üretilmedi

0

Avrupa’da kömürden çıkış taahhütleri veren ülkeler kömürden elektrik üretimlerini de sınırlamaya başladı. Birleşik Krallık’ta 28 gündür, Portekiz’de ise Nisan ayı boyunca kömürden elektrik üretilmedi.

Portekiz elektrik idaresi Redes Energéticas Nacionais tarafından yayınlanan açıklamaya göre bu durum ülkede kömürden elektrik üretiminin başladığı 1985’ten beri ilk defa gerçekleşti.

Yeşil Ekonomi’de yer alan habere göre ülkede Nisan ayında elektrik tüketimi yüzde 12 oranında düştü. Tüketim ise yüzde 69,1 oranında yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 16,4 oranında doğal gaz santralleri ve yüzde 14,4 oranında İspanya’dan gerçekleşen ithalat ile karşılandı.

Yenilenebilir enerjiden karşılandı

Yılın ilk dört aylık döneminde ise tüketimin yüzde 69,4’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı. Hidroelektrik santrallerinde gerçekleşen üretimin tüketimdeki payı yüzde 35, rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 26 oldu. Biyokütle ve güneş enerjisi de sırası ile yüzde 6 ve yüzde 2 oranlarında pay sahibi oldular.

Tamamına yakını doğalgaz santralleri olmak üzere fosil yakıtların payı yüzde 28,3 olurken, ithalatın payı ise yüzde2,3 olarak gerçekleşti.

2023’te kömüre veda

Portekiz’in sosyalist Başbakanı Antonio Costa’nın geçtiğimiz yıl Ekim ayında gerçekleştirdiği görev kabul konuşmasında, ülkenin kömürden çıkış takviminin yedi yıl öne çekildiğini söylemişti. Açıklamaya göre Portekiz 2023 yılına kadar son kömürlü termik santralinde de üretimi durdurarak kömür kullanımını sıfırlayacak.

Bu santrallerden 1993 yılında devreye girmiş olan 576 MW gücündeki Pego I 2022 yılı sonunda devreden çıkacak. 1985 yılında devreye giren, 1.180 MW gücündeki Sines KES ise 2023 yılında devreden çıkacak. Bu santrallerin yaratacağı boşluğun ise üç baraj, üç santral ve bir pompaj depolama istasyonundan oluşacak 1.158 MW gücündeki Tamega projesi ile doldurulması hedefleniyor.

Birleşik Krallık 28’inci gününde

1882 Endüstri Devrimi’nden bu yana kömüre bağımlı yaşayan Birleşik Krallık da bugün itibariyle kömürsüz geçirdiği 28’inci gününde. Ülke ilk rekorunu 9 Mayıs 2016’da bir gün boyunca kömür kullanmayarak kırmıştı.

Geçtiğimiz Haziran ayında ise art arda 18 gün kullanmayarak yeni bir rekora imza atmıştı. Elektrik sistemleri operatörü  National Grid ESO, önümüzdeki hafta sonu boyunca da bu durumun devam edeceğini duyurdu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.