DünyaManşet

Poroşenko: Rusya doğrudan ve açıkça saldırıyor

0

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’yı “doğrudan ve açıkça” ülkesine saldırmakla suçladı.

BBC’nin haberine göre Poroşenko, Moskova yönetiminin Ukrayna’daki krize müdahil olması nedeniyle bölgedeki dengenin değiştiğini söyledi.

Kiev’de bir harp akademisinde konuşan Ukrayna lideri, hükümet güçlerinin son günlerde aldığı yenilgiler nedeniyle Ukrayna ordusunda önemli değişikliklere gidileceğini de belirtti.

Ukrayna’da hükümet güçleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında son olarak Luhansk kentindeki uluslararası havaalanı çevresinde çatışmalar yaşanıyordu.

Ukrayna hükümet sözcüsü Andriy Lysenko, ordunun tank ateşi altında kalmasının ardından havaalanındaki mevzilerini terk ettiğini açıkladı. Söz konusu tankların Rusya’ya ait olduğu ileri sürülmüştü.

Öte yandan Ukrayna’nın Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’ndaki daimi temsilcisi Ihor Prokopçuk, uluslararası toplumun Moskova üzerindeki yaptırımları sertleştirmesi ve Ukrayna’ya kendisini savunması için askeri yardım göndermesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde NATO, 1000 kadar Rus askerinin Ukrayna sınırını geçtiğini ve ülkenin doğusundaki ayrılıkçılara yardım ettiğini belirtmiş ve buna dair uydu fotoğrafları yayımlamıştı.

Rusya, Ukrayna sınırını yasadışı olarak geçip oradaki Rus ayrılıkçıları desteklediği iddialarını reddediyor.

Ayrılıkçıların eylemlerini ‘haklarını savunan insanların doğal tepkileri’ olarak niteleyen Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, “İnsanlar açıkça vurulurken Rusya kenara çekilip bekleyemez” dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko, Rusya’dan gelen 500 kişinin İlovaysk bölgesine konuşlandığını söyledi. Geraşçenko, Rus askerlerin muhaliflere taze güç ve mühimmat desteğinde bulunduğunu belirtti.

Ülkedeki çatışmalar ise devam ediyor. Son 24 saatte Rus yanlısı muhaliflerden 80 kişinin öldüğü belirtilirken Ukrayna ordusunun kayıp sayısı açıklanmadı.

Haftasonu Rus yanlısı militanların top atışı sonrasında bir sahil güvenlik botu infilak etti.

Muhalifler bunu Kiev yönetimine karşı denizdeki ilk galibiyet olarak duyurdu. Ukrayna ordusu ise saldırı sonrası kaybolan iki sahil güvenlik görevilisinin arama çalışmalarına devam edildiğini açıkladı.
Lavrov’dan ateşkes çağrısı

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki çatışmalara son verilmesi için acil olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Lavrov, Ukraynalı askerlerin mevzilerinden çekilmesi gerektiğini belirterek, sivil halka zarar verebileceklerini dile getirdi.

Ukrayna krizine çözüm arayışları kapsamında Rus ve Ukraynalı yetkililer bugün Belarus’un başkenti Minsk’te yeniden bir araya geliyor.

Geçen haftaki görüşmeler kapsamında çatışmaları sona erdirmek için iki tarafın bir “yol haritası” hazırlamak üzere anlaştığı belirtilmişti.

Rusya, Mart ayında Ukrayna’nın güneyindeki Kırım’ı ilhak etmiş, bunu takiben Nisan ayında Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar patlak vermişti.
Nisan ayından bu yana süren çatışmalarda yaklaşık 2600 kişi öldü.

Ukrayna’ya silah yardımı çağrısı

Bu arada ABD’nin önde gelen senatörleri Obama yönetimine, ‘Rusya işgaline’ karşı Ukrayna’ya silah yardımı yapma çağrısında bulundu.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Robert Menendez, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in ‘saldırganlığı’ nedeniyle bir bedel ödemekle yüz yüze gelmesi gerektiğini söyledi.

Senatör John McCain ise, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik eylemliliğiyle ilgili “Bu bir işgaldir” yorumunda bulundu.

Pazar günü Putin, Ukrayna’nın doğusu için ‘devlet olma durumunu’ tartışma çağrısında bulunmuştu.

(Kaynak : BBC TÜRKÇE)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.