DünyaManşet

Pompei şiddetli yağışlar nedeniyle çöküyor

0

Vezüv yanardağının Milat’tan Sonra 79 yılında yok ettiği Pompei ve çevresinde geçen hafta sonundan itibaren görülen şiddetli yağışlar sonucu antik kentte iki gün içinde iki farklı alanda çökmeler meydana geldi. Dünyanın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Pompei’yle ilgili bir başka sorun da AB’den aktarılan fonun etkili kullanılamaması. 

pompeii_2839323b

Hasarın ardından acil toplantı düzenlendi 

Yağışlar, hafta sonunda ilk olarak Venüs tapınağındaki bir kemerden taşların dökülmesine, ardından 2 metre yüksekliğindeki duvarın bir kısmının çökmesine neden oldu. İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, ortaya çıkan hasarın ardından acil toplantı düzenledi.

Pompei’de 2010 yılında gladyatör okulunun yıkılmasının ardından acil önlem kararı alınmış ve restorasyon için Avrupa Birliği’nin (AB) de yardımıyla 105 milyon Euro‘luk bütçe oluşturulmuştu. Uzmanlar ise drenaj kanallarının temizlenmesi gibi rutin bakımların düzenli yapılmaması halinde alınacak önlemlerin sonuç vermeyeceği uyarısında bulundu.

“Riski azaltmak için birşey yapılmıyor”

İtalya’daki tarihi eserleri korumayı amaçlayan Nostra örgütü üyesi ve Pompei uzmanı Maria Pia Guermandi, “Aylardır var olan riski azaltmak için hiçbir şey yapılmıyor. AB’nin verdiği para sadece kentteki birkaç evi restore etmeye yönelik. İhtiyacımız olan uzmanlar değil, rutin bakım yapacak işçiler” ifadesini kullandı.

Guermandi, Kültür Bakanlığı’ndaki kavgalar nedeniyle AB tarafından verilen kaynağın nasıl kullanılacağına karar verilemediğini belirtti.

İtalyan yetkililer, Avrupa’nın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Pompei’nin, İtalya’daki birçok kazı alanı gibi kışın olumsuz şartlarından zarar gördüğünü belirtiyor.

(Telegraph/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.