DünyaManşet

Polonya’ya atılan füzeyle ilgili ABD’nin ön değerlendirmesinde Ukrayna işaret edildi

0
Kaynak: Reuters

Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne dün gece saatlerinde füze düştü. İki kişi hayatını kaybetti. Füzenin Rusya’dan atıldığına ilişkin iddiaların ardından sonra yapılan ABD’nin ön değerlendirmesinde Ukrayna’ya işaret edildi. NATO’yu harekete geçiren füzeyle ilgili incelemelerin ise sürdüğü belirtildi.

Polonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada füzenin Rus yapımı olduğu söylenmişti. Ancak ABD Başkanı Joe Biden, füzenin Rusya’dan ateşlenmesinin olası olmadığı yönünde açıklamada bulundu.

Polonya’nın doğusunda Ukrayna sınırına yakın bir köy olan Przewodow’da meydana gelen patlamanın ardından ortaya çıkan hasarlar görülüyor.
Kaynak: Reuters

Zelensky: Füze, NATO’nun ortak güvenliğine bir saldırı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky de, NATO’nun topraklarına füze fırlatılmasının ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısı olduğu yönünde değerlendirdi.

İtfaiyeciler, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sırasında Rus füzesinin isabet ettiği bir binada çıkan yangını söndürmek için çalışıyor, Ukrayna-Kiev, 15 Kasım 2022. Fotoğraf: Oleksandr Gusev / Reuters

Zelensky, “Ukrayna, kaç kez terör devletinin ülkemizle sınırlı kalmayacağını, Rus terörünün daha da ileri gitmesinin an meselesi olduğunu söylemişti. Rusya cezasız kaldığını ne kadar uzun süre hissederse Rus füzeleri herkes için o kadar fazla tehdit olacaktır” dedi.

NATO’da acil toplantı

NATO ve G7 liderleri bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonucunda yapılan açıklamada Rusya’nın Ukrayna şehirlerine ve sivil altyapısına düzenlediği barbarca füze saldırılarının kınandığı belirtildi. Ayrıca Polonya ile yakın temas halinde olduğu da aktarıldı.

Biden, 16 Kasım 2022 Çarşamba, Endonezya’nın Bali kentinde G7 ve NATO liderlerinin yaptığı toplantının ardından gazetecilere konuşuyor. (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

Rusya ise Polonya’daki füze saldırısıyla bir ilgileri olmadığını duyurdu.

Associated Press’in (AP) aktardığına göre; NATO üyesi Polonya’ya yönelik kasıtlı ve düşmanca bir saldırı, ittifakın toplu bir askeri karşılık vermesine neden olabilir.

Üç ABD’li yetkiliden ‘Füze Ukrayna’dan atıldı’ değerlendirmesi

Üç ABD’li yetkili, füze saldırısına ilişkin ön değerlendirmelerini paylaştı. Buna göre; füze Ukrayna kuvvetleri tarafından atıldı ve Ukrayna’nın elektrik altyapısına yönelik gerçekleştirilen Rus füze saldırısına karşı ateşlenmişti.

Yetkililer, konuyu kamuya açık bir şekilde tartışmaya yetkili olmadıkları için isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Ukrayna, Kiev’in merkezindeki bir elektrik kesintisi sırasında bir apartmanın bazı pencerelerinin aydınlatıldığı görülüyor. 14 Kasım 2022 Pazartesi günü. (Fotoğraf: Andrew Kravchenko / AP Photo

Bu değerlendirmeler ve Biden’ın Endonezya’da düzenlenen G20’deki yorumları, AP’ye Rus füzelerinin Polonya’ya geçtiğini söyleyen üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisinden gelen bilgilerle çelişiyor.

Polonya füze incelemesini sürdürüyor

Polonya hükümeti ise füzenin kaynağını araştırdığını ve askeri hazırlık seviyesini üst düzeye çıkardığını duyurdu. Biden, Polonya’nın soruşturmasına destek sözü verdi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada, füzenin Rusya’da üretildiğinin belirlendiği aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, füzenin “büyük olasılıkla” Rus yapımı olduğunu, ancak incelemenin sürdüğünü aktardı ve ekledi:

“Soğukkanlı davranıyoruz. Bu zor bir durum.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantı çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi de Ukrayna’ya ilişkin daha önceden planlanmış bir brifing için bugün bir araya gelecek.

‘Trajik bir olay’

Polonya ve NATO açıklamalarında, füze saldırısını en azından şimdilik kasıtlı bir Rus saldırısı olarak görmediklerini ima eden bir dil kullanıldı. NATO’nun açıklamasında füze saldırısı “trajik bir olay” olarak nitelendirildi.

Rusya Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada, füzeye ilişkin fotoğrafların Rus silahlarıyla “hiçbir ilgisi olmadığını” bildirdi.

Hükümet, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau‘nun Rus büyükelçisini çağırdığını ve “derhal ayrıntılı açıklamalar talep ettiğini” söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.