Enerjiİklim KriziManşet

Polonya, Avrupa’nın en kirletici termik santralini kapatmaya hazırlanıyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Polonya, Avrupa’nın en kirletici termik santrali olan Bełchatów’u 2036 yılının sonuna kadar kapatmayı planlıyor.

Yerel makamlar tarafından yayınlanan belgede söz konusu kararın Lodz bölgesinin Avrupa Birliği’nin Adil Geçiş Fonu’ndan destek alma başvurusunun bir parçası olduğu belirtiliyor. Fon, bölgelerin net sıfır emisyona geçişine yardım etmeyi amaçlıyor.

Kömür madeni planından vazgeçildi

The Guardian’ın haberine göre söz konusu belge Bełchatów tesisine yakıt sağlamak için enerji grubu PGE’nin Zloczew’de linyit kömür madeni açma planından vazgeçilmesinin ardından yayınlandı. Belgede santral faaliyetlerinin 2030 ile 2036 yılları arasında aşamalı olarak kaldırılacağı belirtildi.

PGE’nin CEO’su Wojciech Dąbrowski “Bełchatów santralinin güç ünitelerini kapatma tarihlerini programlamak ve Złoczew yatağını kullanma planından vazgeçmek, Bełchatów kompleksinin, çalışanlarının ve bu bölgenin sakinlerinin geleceğini planlamak için temel öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Polonya elektriğinin çoğunu kömürden üretiyor. Ancak AB’nin artan baskısı ve artan karbon emisyon maliyetleri ile düşük emisyonlu kaynaklara daha fazla yatırımı teşvik ediyor.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.