ManşetTürkiye

Polis’ten iki yudum bira için 75 lira ceza

0

Antalya’da açık alanda denize karşı birer bira içen mimar Zafer Ülker ve ziraat mühendisi Mahir Güven’e, kanlarında 0.50 promilden daha düşük miktarda alkol çıkmasına rağmen 75’er lira ‘sarhoşluk’ cezası kesildi.

Geçen cumartesi akşamı 32 yaşındaki Zafer Ülker ve arkadaşı 36 yaşındaki Mahir Güven, ilk gençlik yıllarını yadetmek için tarihi Kaleiçi semtindeki Yat Limanı’nda bulunan amfitiyatroda bira içmeye indi. Büfeden aldıkları birer birayı denize karşı yudumlamaya başlayan Ülker ve Güven’in yanına gelen polis, kimliklerini aldı. O sırada tiyatroda bulunan yaklaşık 20 kişinin de kimlikleri toplandı.

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden gelen polis memurları daha sonra ekip otosunun yanına çağırdıkları kişilere alkolmetre üfletmeye başladı. Alkolmetreye üflemeyi reddedenler kan testi için hastaneye götürülürken, Mahir Güven’de 0.22 promil, arkadaşı Zafer Ülker’de ise 0.34 promil alkol çıktı. Polis, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ’Şarhoşluk’ başlıklı 35’inci maddesinden işlem yaparak Ülker ve Güven’e 75’er lira para cezası kesti.

“ARAÇ KULLANSAM CEZA ALMAZDIM”
Antalya’da iç mimar olarak görev yapan Zafer Ülker, ilgili maddenin sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişilere uygulandığını ve hatta bu maddede alkolün etkisi geçene kadar kişinin gözetim altında tutulması gerektiğini kaydetti.

Kendilerinin sarhoş olmadıklarını ve kimseyşi rahatsız etmediklerini belirten Zafer Ülker, “Böyle bir şeyle karşılaştığım için h?l? şoktayım. Araç kullanırken denetime girseydim 0.50 promile kadar hakkım olacaktı, ceza almazdım” dedi. Kaleiçi’nde bira içmenin arkadaşlıkları için bir gelenek olduğunu belirten Ülker, şunları söyledi:

“Mahir bana geldi. Evde akşam yemeği yedik birer bira içtik. Daha sonra bizim arkadaş çevremizde adetten saydığımız ve geleneğimiz olan Yat Limanı’na inip, deniz kenarında birer bira daha içip keyif yapalım dedik. Bir geleneği devam ettirmek için evden çıktık. Kaleiçi’nin eski ve dar sokaklarını da turlayarak Yat Limanı’ndaki büfeye geldik ve bölgedeki açık tek büfeden birer bira alarak amfitiyatroya geçtik. Daha iki yudum almadan da cezayı yedik.”

“YAŞAM ALANLARI DARALTILIYOR”
Ziraat mühendisi olan Mahir Güven ise, “Artık 2011’in Türkiyesi’nde rahat rahat sokaklarda kendinizi ifade edebilecek yaşam alanlarının daraltıldığını hissediyorum” dedi.

Uygulamayı önce polisin yaptığı rutin bir kimlik kontrolu olduğunu sandıklarını söyleyen Mahir Güven, “Tiyatrodaki herkesin kimliklerini toplayan polis, 15- 20 dakika geçmesine rağmen hiçbir işlem yapmadı. Biraz daha bekletildikten sonra polisler, ekip arabasının arkasından alkolmetreyi çıkartarak herkesi sıraya dizdi. Saat 21.00 sıralarında ise herkes alkolmetreyi üflemek zorunda bırakıldı. İtiraz edenler hastaneye götürüldü. Bu çağda böyle manzara olur mu?” diye konuştu.
Mimar Zafer Ülker ve ziraat mühendisi Mahir Güven, polisin kestiği cezanın iptali için dava açacaklarını söyledi.

KABAHATLER KANUNU’NDA 35’İNCİ MADDE
MADDE 35.- (1) Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idar? para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur. (Yasa metninde yer alan ceza miktarı güncellenerek bugün yetmişbeş lira olarak uygulanıyor.) (Emre Baylan)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.