Dünya

Polisin vurduğu ve felç bıraktığı Jacob Blake hastanede kelepçeyle tedavi görüyor

ABD’nin Wisconsin eyaletinde polisin arkasında yedi kez ateş etmesi sonucunda felç kalan Jacob Blake isimli siyah vatandaşın ailesi Blake’in tedavisinin hastanede yatağa kelepçeli şekilde devam ettiğini söyledi.

CNN’de yer alan habere göre, Blake’in amcası, hastanede yatan 29 yaşındaki Blake’i ziyaret eden babasının oğlunu yatağa kelepçeli bir şekilde gördüğünde çok üzüldüğünü aktardı.

Amca Justin Blake, “Bu, yarasına bir hakaret. Felç oldu, yürüyemiyor ve onu yatağa kelepçelediler. Neden?” diye sordu.  Kenosha polisi konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmazken, Wisconsin Valisi Tony Evers ise Blake’in neden kelepçelenmek zorunda olduğunu “hayal edemediğini” söyledi.

Blake’in babası: Oğlum zincirlenmiş

ABD’li girişimci ve Demokrat Parti’nin eski başkan aday adayı Andrew Yang da Blake’in babasıyla konuştuğunu söyledi. Yang, babanın oğlunu kelepçeli gördüğü için öfkelendiğini “Babası tam olarak ‘zincir’ kelimesini kullandı. Bana ‘oğlum zincirlenmiş’ dedi” sözleriyle aktardı.

Blake’in bilincinin yerine geldiğini aktaran Yang, uyandığında ilk sözlerinin “Baba beni neden bu kadar çok vurdular?” sorusu olduğunu söyledi.

Neler yaşandı?

29 yaşındaki Jacob Blake’in vurulma anına ait görüntüler Pazar günü yayınlandı. Sosyal medyada hızlı bir şekilde yayınlanan videoda polisin Blake’i arabasına binmeye çalışırken çekiştirdiği ve arkasından yedi el ateş ettiği görüntüleniyordu.

Komşuları, bu sırada Blake’in üç çocuğunun da arabada olduğunu açıkladı. Ailesi ve avukatları, kurşunlardan dördünün Blake’e isabet ettiğini ve felç geçiren Blake’in yeniden yürümesinin “mucize” olacağını açıkladı.

Fotoğraf: Scott Heins/ Gothamist

Başlayan gösterilerin ardından eyalette olağanüstü hal ilan ve sokağa çıkma yasağı ilan edilirken Wisconsin Valisi Tony Evers kente daha fazla Ulusal Muhafız yollayacağını açıkladı.

Protestolar sırasında 17 yaşındaki saldırganın iki kişiyi öldürmesinin üzerine Wisconsin Valisi Tony Evers, Ulusal Muhafız birliğinden 500 askerin daha Kenosha’ya konuşlandırılması için yetki verdi. Saldırgan ise yakalanarak tutuklandı.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete