ManşetTürkiye

Polisi çekmeyi yasaklayan genelgenin yürütmesi durdu: Gazetecilik engellenemez

0

Emniyet Genel Müdürlüğü‘nün (EGM) 27 Nisan 2021’de yayımladığı ve kamusal alanda polislerin görevlerini yaparken vatandaşlar tarafından ses ve görüntü kaydının alınmasını yasaklayan genelgeye verilen yürütmeyi durdurma kararına yapılan itiraz Danıştay tarafından reddedildi.

Danıştay, Eylül 2021’de söz konusu genelgenin  “yürütmeysini durdurma kararı” vermiş, İçişleri Bakanlığı ve EGM, karara itiraz etmişti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye Gazeteciler Sendikası‘nın (TGS) açtığı davada, Bakanlık ve EGM’nin itirazlarını reddederek, yürütmeyi durdurma kararını yineledi. 

Sendika, “Kamusal alanda polisin ses ve görüntüsünün alınmasını engelleyen genelgenin yürütmesi kesin olarak durduruldu. Basın hürdür sansür edilemez! Gazetecilik engellenemez!” açıklamasını yaptı.

Danıştay 10’uncu Dairesi, yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde şu ifadelere yer vermişti:

“Söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetlerden olan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmıştır.

Bu haliyle yasama organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından genelge niteliğinde bir düzenleme ile temel hak ve hürriyetlere sınırlama getirilmesinde Anayasa’ya uyarlılık bulunmamaktadır.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.